„Imamo imena onih koji eksploatišu šume, biće hapšenja“

Premijer Dritan Abazović saopštio je u Beranama da je država do sada izgubila više od milijardu eura zbog eksploatacije šuma i da danas zvanično objavljuje rat šumarskoj mafiji. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da MUP raspolaže imenima onih koji dugo godina nelegano ekploatišu šume, te da će uskoro biti hapšenja. Ekološki aktivista Vik Vujisić kazao je da očekuje procesuiranje osoba unutar institucija koje su povezane sa tim nelegalnim radnjama.

Abazović je sa članovima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije obišao devastirani šumski prostor u Jelovici u Beranama.

„U protekle dvije sedmice su zatvorene neke pilane, podnijete su krivične prijave, oduzeta je određena mehanizacija, brojni predmeti su formirani u tužilaštvu. ANB je popisala imena lica i kompanija za koje se osnovanao sumnja da nelegalno sijeku šume“, kazao je Abazović.

Tužilac Vukas Radonjić kazao je da u tužilaštvu postoje predmeti protiv pojedinih zaposlenih u Upravi za šume i dodao da se nada da će u narednom periodu ti predmeti biti prioritet.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da su u proteklom periodu kontrolisane 93 pilane, od kojih je osam zatvoreno.

„Raspolažemo imenima osoba koje su se bavile eksploatacijom šuma i vjerovatno će uskoro biti i hapšenja. Od danas više niko ne može biti privilegovan“, kazao je Adžić.

Ministarka ekologije i prostornog planiranja Ana Novaković Đurović kazala je da očekuje dobre rezultate „teške borbe“ protiv štete koja se nanosi šumama.

„Mi već imamo rezultate na terenu. Izražavam očekivanje da će krivične prijave kod tužilaštva imati adekvatan epilog“, kazala je ministarka.

Ana Vujošević iz Uprave za inspekcijske poslove kazala je da su izvršene kontrole i da su podnijete krivične prijave.

Ekološki aktivista Vuk Vujisić kazao je da vidi da je država krenula u brorbu protiv šimske mafije.

„Zaisto sam iznenađen kako je ova akcija odjeknula. Osjeća se strah kod šumarske mafije. Očekujem da će biti procesuirana llica unutar institucija“, kazao je Vujisić.

Smatra da građa koja bude oduzeta od šumarske mafije treba da se donira školama i socijalno ugroženim porodicama.

U posjeti devastiranom šumskom prostoru, uz premijera Abazovića, su i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar bez portfelja Zoran Miljanić, direktor Uprave policije Nikola Terzić, specijalni državni tužilac Vukas Radonjić, sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevan Gajević, direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević, direktor Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić, načelnik Direkcije za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Ranko Kankaraš, građanski aktivista Vuk Vujisić.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor