Search
Close this search box.

Ili da se sele ili da djecu ispisuju iz škole

Mještani Bubanje,Štitari,Crvljevine,Krlje,Lukavica i Rujišta dvije godine nemaju oraganizovan prevoz učenika, pa kažu da su primorani na radikalan potez. Nadležni moraju da shvate da će naša sela ostati pusta ako se ovaj problem što prije ne riješi i ako se dodatnim ulaganjima ne stimulišu mladi da ostanu da žive u mjestu svog rođenja – ističu mještani

Foto: Prevoz đaka

Mještani beranskih sela Bubanje, Štitari, Crvljevine, Krlje, Lukavica i Rujišta zatražili su od Ministarstva prosvjete i lokalne uprave da konačno uspostave organizovani prevoz učenika sa ovog područja. Sličan zahtjev uputili su i stanovnici sa područja Lubnica. Svi oni su naglasili da će u protivnom morati masovno da se sele za Berane, ili da ispisuju djecu iz škole.

– Skoro dvije decenije na području naših sela saobraćalo je vozilo koje je organizovano prevozilo mještane, među kojima je bio veliki broj đaka. Od prije dvije godine takav vid prevoza je ukinut, jer je dotadašnji prevoznik saopštio da mu je linija od Berana do naših sela postala nerentabilna. Na taj način brojni srednjoškolaci koji nastavu pohađaju u Beranama i osnovaci koji idu u mjesnu školu u Štitarima ostalo su bez prevoza. To je donijelo velike probleme roditeljima kojima je ostavljeno da organizuju prevoz djece kako sami znaju i umiju. Zato upućujemo apel da se ovaj problem konačno riješi, jer ukoliko se to ne uradi, mještani su primorani da se masovno sele ili da svoju djecu ispisuju iz škole – naglašava predsjednik Mjesne zajednice Bubanje Radonja Korać.

Sličnu poruku poslali su i mještani Lubnica ističući da je krajnje neprimjereno to što nadležni ukidanjem prevoza za đake dodatno podstiči iseljavanje stanovništva sa seoskog područja.

– Na području naših šest sela iz godine u godinu upisuje se sve manji broj đaka. Uz to, pojedina područno odjeljenja su zbog nedostatka đaka ukinuto. I umjesto da nadležni shvate da zbog opšte nebrige društva imamo izraženu migraciju stanovništva, oni mirno gledaju kako već dvije godine nemamo organizovani prevoz učenika. Oni moraju da shvate da će naša sela ostati pusta ako se ovaj problem što prije ne riješi i ako se dodatnim ulaganjima ne stimulišu mladi ljudi da ostanu da žive u mjestu svog rođenja – istakli su mještani Lubnica.

Iz lokalne uprave su saopštila da su oni spremni da pruže određenu pomoć kada je prevoz učenika u pitanju. Međutim, kako su naveli, Ministarstvo prosvjete je pozvano da ovaj problem rješava na adekvatan način.

-Svjesni smo problema koji se tiče ukidanja organizovanog prevoza učenika u pojedinim mjesnim zajednicama. To je zaista veliki udar za lokalno stanovništvo i to iz više razloga. Opština je spremna da pruži određenu pomoć da se ovaj problem prevaziđe, ali Ministarstvo prosvjete je na potezu i ono treba da nađe rješenje za novonastalu situaciju – saopštili su iz lokalne uprave.

D.J.


U pet osnovnih škola svega 298 učenika
Da se broj učenika u seoskim školama na području beranske opštine drastično smanjuje iz godine u godinu ukazuje i informacija koju je u saradnji sa obrazovnim ustanovama sačinio Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosti. U toj informaciji se može vidjeti da je u pet osnovnih škola koje se nalaze u mjesnim centrima Polica, Donja Ržanica, Lubnice, Štitari i Šekulari, kojima gravitira dvadesetak sela prošle, godine nastavu pohađalo svega 298 učenika. U ovim školama sa svim područnim odjeljenjima prošle godine našlo se svega 24 prvaka. Ako se pogledaju uporedni podaci može se jasno vidjeti da je broj učenika u pomenutim obrazovnim ustanovama i njihovim područnim odjeljenjima desetak puta manji u odnosu na period koji se odnosi na drugu polovinu prošlog vijeka.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor