Search
Close this search box.

I druga jahta Romana Abramoviča pristala u Turskoj

Još jedna jahta ruskog milijardera Romana Abramoviča pristala je na jugoistoku Turske, zemlje koja ne primjenjuje zapadne sankcije uvedene ruskim oligarsima poslije invazije Ukrajine, javili su danas turski mediji.

Abramovičeva jahta (Beta/AP) Abramovičeva jahta (Beta/AP)

Prvo je luksuzna jahta “Solaris” duga 140 metara koja plovi pod zastavom Bermuda, snimljena juče u turskom turističkom gradu Bodrumu, nedjelju dana pošto je viđena u luci u Crnoj Gori.

Luksuzni brod “Eklipsa” (Eclipse) dug 163 metara pod zastavom Bermuda jutros je pristao u luku Marmaris, javljaju turski mediji pozivajući se na portale koji prate pomorski saobraćaj.

Predstavljena kao druga najduža jahta na svijetu “Eklipsa” je i druga jahta Amramoviča, vlasnika engleskog fudbalskog kluba Čelsi, koja se ukotvila u Turskoj.

Grupa Ukrajinaca približila se na gumenom čamcu jahti da protestuje zbog dolaska “Solarisa” u tursko ljetovallište, prenose turski mediji.

Zapadne zemlje na čelu sa SAD i Evropskom unijom, uvele su sankcije bez presedana Rusiji poslije njene invazije Ukrajine, i stavile na spisak oligarhe, među kojima i Abramovič, i bliske saradnike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Turska, članica NATO koja ima bliske odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, nije se pridružila sankcijama uvedenim Moskvi.

Više zemalja zaplijenilo je jahte koje pripadaju bogatim Rusima, a američki predsjednik Džo Bajden je poručio da će saveznici doći da oduzmu “njihovu nelegalno stečenu imovinu”.

EU je prošle nedjelje uvela novu seriju sankcija Rusiji u koje je između ostalih uključen i Abramovič. Oligarh je takođe u Velikoj Britaniji pogođen zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja. Zbog britanskih sankcija Abramovič ne može da proda klub Čelsi koji je kupio 2003. godine.

Turska je označila invaziju Ukrajine “neprihvatljivom” i postavila se kao posrednik u nastojanjima za okončanje rata.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor