Search
Close this search box.

I dalje se vode žestoke borbe za Sjeverodonjeck, Makron: Ukrajina sama donosi odluku o teritorijalnim ustupcima

Rat u Ukrajini ušao je u 114. dan.

Ukrajinski vojnici pucaju iz francuske haubice Caesar na ruske pozicije na frontu na istoku Ukrajine, 15. jun 2022./ slobodnaevropa.org
Ukrajinski vojnici pucaju iz francuske haubice Caesar na ruske pozicije na frontu na istoku Ukrajine, 15. jun 2022. / slobodnaevropa.org

I dalje se vode žestoke borbe za Sjeverodonjeck, a u fokusu je fabrika “Azot” u kojoj se nalazi više od 550 civila. Ukrajinski predsjednik poručuje zapadnim partnerima da “što više oružja pošalju, to će Ukrajinci prije osloboditi svoje teritorije”. Ruske najave o nastavku pregovora naišle su na kritike Kijeva, savjetnik Zelenskog kaže da Moskva hoće da zavara svijet i zarije Ukrajini nož u leđa.

Makron: Ukrajina sama donosi odluku o teritorijalnim ustupcima

Ukrajina sama treba da odluči da li da prihvati bilo kakve teritorijalne ustupke prema Rusiji u cilju okončanja rata, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron u intervjuu za televiziju TF1 tokom posjete Kijevu.

“Ovo je na Ukrajini da odluči”, poručio je u četvrtak Makron odgovarajući na pitanje koje ustupke, uključujući i na svojoj teritoriji, Ukrajina treba da prihvati, prenosi agencija Rojters.

Mišljenja je da je njihova dužnost da se drže vrijednosti međunarodnog prava.

Makron je rekao da Francuska i Njemačka neće voditi razgovore o primirju u Ukrajini sa Rusijom umjesto Kijeva.

“Niti će nuditi bilo kakve ustupke u ime zemlje ili razgovarati o njima”, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Kijevu, prenijela je agencija TAS S.

Na Ukrajini je i njenom rukovodstvu je da odluče kada i pod kojim uslovima će nastaviti razgovore sa Moskvom, rekao je Makron.

“Kada dođe vrijeme da se okupimo za pregovaračkim stolom, Evropa će razgovarati o bezbjednosnim garancijama koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma, koje će ukrajinski predsjednik sprovoditi u ime svoje nacije”, poručio je Makron i dodao da je to ono što će dominirati budućim razgovorima sa Rusijom.

“Sada je u pitanju bezbjednost na cijelom evropskom kontinentu”, rekao je Makron.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor