Hrvati u BiH pokreću inicijativu: Jerusalim priznati kao glavni grad Izraela

To je minimum koji možemo učiniti, navodi se u ininicijativi

Hrvatski narodni sabor će pokrenuti službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalim kao glavni grad države Izrael, javio je Hrvatski Medijski Servis pozivajući se na dobro obaviještene izvore iz HNS-u.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HNS će samostalno, svojom deklaracijom Jerusalim priznati kao glavni grad Izraela, saznaje Hrvatski medijski servis.

Ova inicijativa se, kako prenosi sarajevska N1 TV, najavljuje nakon što je izraelska Ambasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržala hrvatski predlog izmjena Izbornog zakona BiH.

„To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo da samostalno odluči ko će biti njihovi legitimni predstavnici“, rekao je sagovornik HMS-a iz HNS-a.

Inicijativa će, navodi se, biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

„Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprotstaviti s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani. Pretpostavljam da bi srpska politika trebalo da podrži ovaj naš predlog“, rekao je neimenovani izvor iz HNS-a.

Dodaju da “ova inicijativa nije usmerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira da li je riječ o Jevrejima, muslimanima ili hrišćanima”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor