Horski muk trojice predsjednika pred prvom trubom Pljevalja

Ni najnovije ponižavanje države Crne Gore obilježavanjem godišnjice Prvog srpskog ustanka, Dana državnosti i Dana ustavnosti Srbije u Pljevljima, nije bilo dovoljan razlog da se oglase trojica nosilaca najviših državnih funkcija: Jakov Milatović, Milojko Spajić i Andrija Mandić.

Izvor: EPA/Antena M

Na Ustav zakleti da će služiti interesima Crne Gore, premijer, predsjednik države i čelnik Skupštine tihuju (a neki zacijelo i likuju) pred novim skandalom radikalno uspaljenog gradonačelnika Pljevalja, koji, osim što pokazuje da nema drugih ličnih svojstava mimo nacionalnog osjećaja, pedantno koristi svaku priliku da pokaže kako u njegovim Pljevljima nema mjesta za bilo šta crnogorsko.

Kažemo u njegovim, a zapravo njihovim, jer sve poteze povlači kao gradonačelnik kojem većinu obezbjeđuju iste snage koje vladaju državom Crnom Gorom. Tačnije – njenim tužnim ostacima. PES, ex-DF i Demokrate – to su politički subjekti čiji je objekat Dario Vraneš.

Povodom najave da će Opština Pljevlja 14. februara organizovati Svečanu akademiju radi Dana državnosti i Dana ustavnosti Republike Srbije, obratili smo se, juče ujutro, predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, premijeru Milojku Spajiću i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću. Pošto smo znali da se oni samoinicijativno oglasiti neće…

Pitanja smo poslali na zvanične mejl adrese, a odgovore zatražili do 15 sati.

Odgovore, očekivano, nijesmo dobili.

Državnom vrhu uputili smo sljedeća, svima ista, pitanja:

1. Podržavate li proslavu godišnjice Prvog srpskog ustanka u Pljevljima?

2. Sa ove istorijske distance, smatrate li da je srpski narod pokazao mudrost i izuzetnu izdržljivost, trpeći ropstvo od pada Smedereva 1459, kada je Otomanska imperija pokorila i posljednje parče Srbije, do 1804. – punih 345 godina?

3. S tim u vezi, smatrate li da su Crnogorci za to vrijeme vodili pogrešnu politiku, boreći se i ginući za slobodu bez prestanka i uzmaka pred neuporedivo jačim protivnikom?

4. Da li se danas takva politika Crne Gore i Crnogoraca, pogotovo u doba dinastije Petrović- Njegoš, pokazuje kao pogrešna i sa demografskog aspekta, jer su stalne borbe sa zavojevačima učinile da Crnogorci ostanu malobrojan nacion, dok su neki drugi narodi tokom ropstva uvećavali svoje brojno stanje, što se danas, u demokratijama sa principom „jedan čovjek-jedan glas“ pokazuje kao racionalan istorijski izbor?

5. Konačno, da li se obilježavanjem Prvog srpskog ustanka u gradu koji se, barem geografski, nalazi u Crnoj Gori, a u kojem su na vlasti isti politički subjekti koji upravljaju državom Crnom Gorom, najavljuje takva praksa kao zvanična državna politika – na cijeloj državnoj teritoriji?  

Možda će neko pomisliti da je visok nivo ironije u pitanjima razlog što su trojica „državnika“ ostali nijemi?

Biće prije da je stvarni razlog njihovoga rječitoga ćutanja, i na pitanja Antene M i na pljevaljsko obnepitanje Crne Gore, „visok stepen identičnosti stavova“ (Momir Bulatović) sa opskurnim Dariom Vranešom. Uostalom, kad su birali predsjednika opštine nijesu kupovali mačku u džaku nego mačka koji u čizmama od sedam milja grabi ka zajedničkom cilju.

Izvor: Antena M

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor