Search
Close this search box.

Hodžić prodaje karte To Montenegra, a izabran za člana borda direktora te kompanije

Vlasnik i izvršni direktor kompanije Oki Air Orhan Hodžić imenovan je juče za člana Odbora direktora To Montenegra, iako je u konfliktu interesa jer njegova firma ima ugovore o prodaji karata i zastupništvu sa nacionalnom avio-kompanijom.

Hodžića je u bord predložio premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, umjesto Damira Bicića čije je imenovanje tražio ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović. Kancelarije Oki Aira koriste se kao zvanična predstavništva To Montenegra u Podgorici, Ljubljani i Beogradu, u kojima se prodaju karte crnogorskog avio-prevoznika. Izbor Hodžića izvjesno će dovesti do pada borda To Montenegra, drugi put za devet mjeseci.

POLITIČKE IGRE

Odlukom Vlade juče su u bord ušli još i Pavle Ljesar, koji je izabran za predsjednika, Suad Đelović, Mirko Škerović i Vukadin Stojanović. Ljesar je jedini član prethodnog sastava Odbora direktora, u kojem su bili Filip Radulović, Ana Tošančić-Radunović, Pavle Tripković i Goran Đurović, dok je Stojanović ranije bio kandidat za izvršnog direktora kompanije. Prema informacijama Pobjede, izbor borda avio-prevoznika kočila su politička uslovljavanja partija koje su ušle u Abazovićevu vladu, zbog čega su imenovanja odlagana više puta.

Abazović je na početku jučerašnje sjednice Vlade tražio da se ,,hitno predloži Odbor direktora To Montenegra“.

„Moramo da odradimo određene izmjene i to pod hitno. Ako se bord ne izabere u ovih nedjelju dana, možemo ući u velike dubioze zbog aviona koji sad ima „sporno“ vlasništvo“, kazao je Abazović, aludirajući na situaciju sa „embraerom 195“ (40-AOC) za koji brazilska BNDS banka može aktivirati državne garancije što bi građane koštalo najmanje 15 miliona eura.

Bord To Montenegra bio je u ostavci od 20. oktobra prošle godine, kada je Radulović podnio ostavku jer je izabran za izvršnog direktora Montenegro Worksa. Nakon toga je Vlada, shodno Zakonu o privrednim društvima, imala rok od 60 dana da izabere novi bord, što nije uradila. Zbog toga državna avio-kompanija posljednjih devet mjeseci posluje bez najvažnijeg organa upravljanja, što im otežava funkcionisanje s obzirom na statutarna ograničenja, prema kojima izvršni direktor ne može raspolagati sa više od 100.000 eura.

OGRANIČENJA

Kompanija je od 1. aprila bez direktora, dok je jedan konkurs poništen, pa tu dužnost u v.d. stanju obavlja Dragana Frantov-Nikolić. Ona je posljednjih mjeseci na različite načine pokušavala da izbjegne statutarna ograničenja da bi omogućila funkcionisanje preduzeća. Prema informacijama Pobjede, Frantov-Nikolić je ugovorila slanje na servis „embraera 195“ (40-AOB) po cijeni od 180.000 eura i tražila da joj se za to ispostave dva računa od 90.000 eura, kako bi ostala u okviru ovlašćenja koja joj daje statut. Iz To Montenegra juče nijesu potvrdili, ali ni demantovali saznanja Pobjede.

Nijesu ni odgovorili na pitanje kako je Frantov-Nikolić ugovorila šestomjesečni najam „airbusa 320“ od hrvatske kompanije Air Trade, koji, prema informacijama našeg lista, košta 3,84 miliona eura.

„Vršiteljka dužnosti izvršne direktorice Dragana Frantov- Nikolić obavlja sve dužnosti i obaveze u skladu sa statutarnim ovlašćenjima. Shodno tome, nadležno ministarstvo redovno informišemo o svim aspektima poslovanja kao i statutarnim ograničenjima kada je u pitanju realizacija određenih planiranih tehničkih radova, važnih za dalje poslovanje i funkcionisanje nacionalne avio-kompanije. Očekujemo da će novi Odbor direktora preuzeti obaveze u okviru njihovih ovlašćenja“, rečeno je juče Pobjedi iz To Montenegra.

Ćute o minusu

Od novog borda direktora nacionalnog avio-prevoznika očekuje se da pripremi strategiju za poslovanje kompanije i javnosti predstavi stvarne podatke o njenom poslovanju. Predstavnici To Montenegra, koji je prošlu godinu završio sa pet miliona eura minusa, nijesu se još oglašavali povodom rezultata koje su postigli za osam mjeseci 2022. Iz kompanije juče nije odgovoreno na pitanje Pobjede koliki minus očekuju na kraju godine. Upućeni u dešavanja u To Montenegru predviđaju da će crnogorski avio-prevoznik završiti godinu sa deset miliona eura gubitka.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor