Search
Close this search box.

Gutereš: Svijet je u borbi na život ili smrt

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je novinarima u Njujorku da je posao koji je pred nama „ogroman koliko i klimatski uticaji koje vidimo širom svijeta“.

Gutereš Gutereš (Foto: Guliver)

„Trećina Pakistana je poplavljena. Imamo najtoplije ljeto u Evropi u posljednjih 500 godina. Stotine je mrtvih od tajfuna na Filipinima. Cijela Kuba je u mraku. U SAD- u nas je uragan Ijan brutalno podsjetio na to da nijedna zemlja i nijedna ekonomija nisu imune na klimatsku krizu”, upozorio je Gutereš i podsjetio da “dok klimatski haos galopira, klimatske akcije zastaju i nestaju“.

On je ukazao na esencijalni značaj COP27 konferencije, koja se održava u Egiptu u novembru ove godine, upozoravajucći da se kolektivne obaveze vlada zemalja G20 ispunjavaju „premalo i prekasno“.

„Postupci najbogatijih razvijenih zemalja i ekonomija u razvoju jednostavno se ne slažu“, rekao je on, ističući da trenutna obećanja i politike „zatvaraju vrata“ čak i za ograničavanje globalne temperature na dva setepena Celziusa porasta, a kamoli ispunjavanje cilja od 1,5 stepeni.

Gutereš je upozorio da smo već duboko u “borbi na život ili smrt za sopstvenu bezbjednost danas i naš opstanak sutra“, rekavši da nema vremena za upiranje prstom, već da apeluje na kompromis između razvijenih i zemalja u razvoju.

„Svijet jednostavno ne može da čeka. Emisije štetnih gasova su na vrhuncu svih vremena i dalje rastu“, pojasnio je.

On naglašava da međunarodne finansijske institucije moraju da preispitaju svoje poslovne pristupe u borbi protiv klimatskih promjena, kao i da konačno moraju početi da sprovode sopstvene inicijative.

Upozorio je da je, “dok planeta gori, rat u Ukrajini stavio klimatsku akciju u drugi plan”, i ukazao na problem zastarjelih regulatornih okvira, birokratija i štetnih subvencija koje dinamične i progresivne ekološke ektiviste i organizacije ometaju u djelovanju.

“Mora se postići značajan napredak u rješavanju gubitaka i šteta koje su izvan sposobnosti siromašnih zemalja da se prilagode, moraju se finansijski podržati klimatske akcije”, potvrdio je šef UN-a.

Naglašava da se moraju donijeti odluke o pitanju gubitka i štete jer će „nereagovanje dovesti do katastrofalnih gubitaka”.

COP27 je nazvao „najvažnijim eksperimentom“ koliko vlade ozbiljno shvataju rastuću klimatsku krizu.

Gutereš je podsjetio na obećanje velikih ekonomija da će obezbijediti 100 milijardi dolara za podršku klimatskim akcijama u zemljama u razvoju i zaključio da na COP27 u Šarm el Šeiku ove zemlje mogu pokazati da je klimatska akcija zaista njihov glavni globalni prioritet.

izvor; rtcg

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor