Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu: Jedino rješenje je ukidanje vojnog poligona

Ukidanje vojnog poligona i proglašenje zaštićenog područja na Sinjajevini predstavlja strateški interes naroda Crne Gore i u skladu je sa sprovedenim naučnim studijama, prostornim planom Crne Gore, međunarodnim konvencijama i regulativom Evropske Unije. Stoga Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu od nove Vlade na čijem je čelu premijer Dritan Abazović, a potpredsjednik i ministar odbrane Raško Konjević, očekuje da se pitanje vojnog poligona aktuelizuje u što kraćem roku, a da ishod tog procesa bude ukidanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode u čijem će upravljanju aktivno učestovati lokalna zajednica.

Iz Ministarstva odbrane juče je saopšteno da je ministar Konjević imao sastanak sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks, na kojem je „ukazano i na potrebu da se pitanje vojnog poligona na Sinjajevini aktuelizuje i riješi, kako bi Vojska Crne Gore dobila poligon neophodan za izgradnju njenih kapaciteta“.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, koja okuplja stočare i mještane Sinjajevine iz više crnogorskih opština, prije svega Kolašina, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka i Danilovgrada, zahtijeva od Ministarstva odbrane da pitanje vojnog poligona riješi u što kraćem vremenskom roku, tako što će ukinuti nelegitimnu i nelegalnu odluku donijetu u septembru 2019. godine.

Podsjećaju da je aktuelni premijer, a potpredsjednik prethodne Vlade Dritan Abazović, obećao u više navrata da će poligon na Sinjajevini biti ukinut, te stoga očekuju da konačno održi riječ datu više puta na samoj Sinjajevini, kao i putem medija.

“Ako je u prethodnoj Vladi potpredsjednik Abazović, bio spriječen da riješi to pitanje, sada kao premijer ima istorijsku šansu da ispuni obećanje i ispoštuje datu riječ”, ističu iz GI.

Kako su dodali, poništavanjem odluke o vojnom poligonu, otvara se put da se Sinjajevina konačno proglasi za regionalni park prirode, za šta je studija urađeno još 2016. godine.

“Razlog zbog kojeg Sinjajevina danas nije zaštićena, iako je za to bila spremna prije šest godina, bila je odluka Vlade Duška Markovića i ministra odbrane Predraga Boškovića da se Sinjajevini koristi kao međunarodni vojni poligon, što je i krunisao spornom Odlukom Vlade donesenom u septembru 2019. Neodlučnost i neagilnost Vlade Zdravka Krivokapića koja, uprkos brojnim obećanjima, nije ukinula spornu odluku o poligonu na našoj planini nas je opet dovela u situaciju da strahujemo od ranije zacrtanih planova koji vode Sinjajevinu i njenu poljoprivrednu i turističku budućnost u propast”, zaključuje se u saopštenju.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor