Search
Close this search box.

Građani taoci politike, rast od 12,7% da nas ne zavara

Ekonomski analitičar Predrag Drecun poručuje da rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu od 12,7% ne smije nikoga da zavara.

“To pokazuje da Crna Gora može brzo da potone, a isto tako može da dođe i do brzog rasta ekonomije to se upravo desilo sad”, kazao je Drecun, u emisiji “Link”, Radija CG.

Podsjetio je da smo 2020. u koroni imali pad ekonomije od 20 odsto.

“Dobro je što se pokazuju takve karakteristike naše ekonomije da bi donosioci odluka shvatili kako treba usmjeriti našu ekonomoju, koju jedan krupni poremećaj može da poremeti”, naveo je Drecun.

Poručio je da to što imamo rast od 12,7 odsto ne smije nikoga da zavara.

“To može da služi za političke poene onima koji su sada izvršna vlast ili koji su bili kada je bila osnova za đelovanje”, naveo je Drecun.

Kaže i da je neshvatljivo kako možemo da imamo toliki rast, a da neki političari i dalje govore kako je loša ekonomska situacija.

“Politika ne smije da se bavi ekonomijom i ekonomskom analitikom”, poručio je Drecun. Kazao je i da je veliki problem Crne Gore visok spoljno-trgovinski deficit.

Poručio je i da Crna Gora mora da proizvodi hranu za svoje potrebe, a u energetici nam kako poručuje jedan veliki hidro-energetski objekat.

“Za hranu tvrdim da možemo brzo da budemo na nuli, za struju tvrdim da za pet godina možemo da budemo u balansu i u konstantnom višuku, ali struju ne smijemo da tretiramo kao robu”, poručio je Drecun.

Svađe Bečića i Abazovića zabava za kafanu, sve drugo je život

Drecun je kazao kako su građani taoci politike.

“Sva ova naša priča je smiješna i beznačajna, jer mi ne znamo da li ćemo i kada ćemo imati vladu sa punim mandatom. Preduslov za sve ovo je da imamo stabilnu vladu. Aktuelna avgustovska većina, šalje poruku da su im građani dali povjerenje koje oni ne umiju da kanališu, svađaju se između sebe, trpi država, trpe građani. Znate koliko građane interesuje svađa Bečića i Abazovića – to je zabava za kafanu, sve drugo je život. Treba se posvetiti životu”, naveo je Drecun i dodao kako vjeruje da Crna Gora ima potencijala i kadra da prevaziđe takve probleme.

Smatra i da je rebalans budžeta neophodana, ali nema dovoljno podataka o planiranom zaduženju.

“Ako stranke budu gledale da kroz rebalan zarade političke poene to bi po meni bilo neodgovorno prema građanima, ne prema biračima, jer svaka stranka ne smije da štiti svoje birače već građane”, zaključio je Drecun i dodao kako smatra da svi treba da podrže rebalans.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor