Search
Close this search box.

Građani Crne Gore i Srbije mogu u EU, ostali iz regije ne

Vijeće Evropske unije usvojilo je preporuku za ukidanje privremenih restrikcija na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom svijeta.

Na listi zemalja kojima će od srijede biti otvoren ulazak u EU od zemalja regije našle su se samo Srbija i Crna Gora, prenosi Tanjug.

Tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U EU navode da je glavni kriterij za ulazak na listu bio broj potvrđenih novih slučajeva infekcije korona virusom u posljednje dvije sedmice, odnosno da prosjek zaraženih na 100.000 stanovnika bude ”bolji ili sličan” s prosjekom u EU zaključno sa 15. junom.

Povećan broj inficirnih u 11 zemalja

U Vijeću EU-a naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dvije sedmice, u skladu s posljednjim epidemiološkim podacima.

Prema podacima od 27. jula, prosjek u EU je bio 13 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Srbija je u datom trenutku bila na 20, Crna Gora 19, Albanija 29, Bosna i Herrcegovina 32, Sjeverna Makedonija 98 i Kosovo 47 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je tokom vikenda upozorila na povećan broj inficirnih u “najmanje 11 zemalja” Evrope, među kojima su se našle i sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije i Crne Gore.

U Vijeću EU-a navode da će se restrikcije na putovanja u EU nastaviti provoditi za sve zemlje koje nisu na ovoj listi.

Izvor: AlJazeera

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor