Search
Close this search box.

Glavni izazovi za novog GST slučajevi “Pandora”, KAP, “Koverta”…

Izbor novog glavnog specijalnog tužioca jeste korak naprijed u okviru tužilačke reforme, jer za početak više nećemo imati izgovor za dalje odlaganje prave borbe protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala,  poručio je za Portal RTCG direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac. Kako je naveo, koliko će taj korak značiti za postizanje održivih rezultata u ovim oblastima ostaje da se vidi u narednom periodu, a pred novim glavnim specijalnim tužiocem (GST) se nalaze brojni izazovi.

Milovac (foto: Mediacentar Beograd) Milovac (foto: Mediacentar Beograd)

“Svi ti izazovi kao i očekivanja dobrog dijela javnosti se mogu sumirati u neophodnosti da se napravi dovoljno jasan otklon od svega onoga što je personifikovao prethodni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, to u mjeri koja će obezbijediti održive rezultate, posebno kada je u pitanju korupcija na visokom nivou”, ukazao je Millovac.

Naš sagovornik naglašava da kada je korupcija na visokom nivou u pitanju, pred novim glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem se nalaze zaista pune fioke dokaza za slučajeve koji su godinama sklanjani u stranu.

“Jer Milivoje Katnić nije imao dovoljno profesionalne hrabrosti i nezavisnosti od političkog uticaja da ih otvori ili dovede do kraja na zadovoljavajući način. U tom smilsu se od Novovića očekuje da pokrene upravo one slučajeve koji godinama nemaju adekvatan pravni epilog, a istovremeno su domaćoj i međunarodnoj javnosti slali poruku da Crna Gora nije zemlja vladavine prava, već poluslobodno društvo zarobljeno političkim i kleptokratskim interesima vladajućih elita”, konstatuje Novović.

Poseban izazov za Novovića će, kako je rekao, biti da se odupre političkom uticaju koji će te političke elite nespornom nastaviti da vrše na državno tužilaštvo, a dokaz da je u tome uspio će biti procesuiranje upravo onih slučajeva koji tim elitama ograničavaju takvu moć.

“Tu prije svega mislim na puno procesuiranje ‘Pandora Papira’ u saradnji sa međunarodnim ekspertima za tu vrstu finansijske forenzike, zatim ponovno otvaranje istraga afere ‘Koverta’, ‘Snimak’, ‘Vrela Ribnička’ i ostalih slučajeva sumnji na korišćenje takozvanih crnih fondova i državnog novca u političke svrhe, a koje su okončavane onda kada su vodile do samog vrha političkih partija”, naglasio je Milovac.

On smatra da građani takođe s pravom očekuju da upravo Specijalno tužilaštvo bude institucija koja će donijeti pravdu u slučaju brojnih propalih i sumnjivih privatizacija, počev od KAP-a i Telekoma, pa sve do najmanje fabrike na sjeveru Crne Gore.

“Ono što će biti posebno otežavajuća okolnost za novog glavnog specijalnog tužioca, ali ne i opravdanje, jeste postojeći kadar u specijalnom tužiulaštvu koji je dobrim dijelom i dalje odan onim intersima koje je svojim neadekvatnim postupanjem štitio bivši tužilac Milivoje Katnić. U tom smislu, nulta tolerancija na korupciju, nerad i neznanje je apsolutni prioritet za kompletiranje tužilačke reforme, gdje će pozivanje na odgovornost tužilaca biti pravilo a ne incident”, kaže Milovac.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor