Search
Close this search box.

Glavni grad ugostio Japansku agenciju za međunarodnu saradnju

Gradonačelnik Ivan Vuković sa saradnicima, sastao se sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), a u vezi sa daljim planovima modernizacije javnog prevoza.

Podsjećamo, Japanska agencija za međunarodnu saradnju je agencija Vlade Japana, odgovorna za primjenu Vladine razvojne podrške, a poznata po programima bespovratne pomoći, kao što je donacija autobusa Beogradu, ali i podrška drugim gradovima regiona.

U okviru projekta koji ima za cilj modernizaciju ovog vida transporta i temu urbane mobilnosti, održana je i konferencija u Podgorici, koja je prepoznata kao grad koji posvećeno radi na pažljivom planiranju daljeg razvoja saobraćaja, modernizaciji javnog prevoza i promociji alternativnih vidova transporta.

Gradonačelnik je tom prilikom istakao da je ovaj sastanak prilika za razmjenu iskustava i mišljenja, jer se svi gradovi ovog regiona suočavaju sa istovjetnim izazovima u ovoj oblasti, ali i prilika da se razmotre konkretni modeli podrške.

Vuković je podsjetio da je Glavni grad prije dvije godine usvojio Plan održive urbane mobilnosti (SUMP), čime je započeto strateško planiranje te oblasti. Uslijedile su aktivnosti na uvođenju Sistema elektronske karte, unapređenju putne infrastrukture, te u konačnom, konkretnoj modernizaciji voznog parka kroz kupovinu novih autobusa.

Ovom prilikom, gradonačelnik se sastao i saEmirom Hota, zamjenikom ministra Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, koji je kazao da je upravo Japanska agencija za međunarodnu saradnju dala značajan doprinos Sarajevu kroz ekspertsku podršku. Podsjećamo, u ovom gradu u toku je izgradnja infrastrukture i unapređenje trolejbuske mreže. Hota je tom prilikom kazao da su rezultati usvajanja SUMP-a vidljivi u Podgorici, te da očekuje da će se nastaviti tom dinamikom.

Jiro Takeichi, predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Balkan, kazao je nešto više o “Projektu za izradu plana razvoja kapaciteta za upravljanje i rad javnog prevoza”, koji se sprovodi u Sarajevu i Beogradu,te ukazao da je evidentno da Podgorica posvećeno radi na modernizaciji ove oblasti, poštujući i principe zaštite životne sredine.

Zaključeno je da postoje neophodne pretpostavke da Glavni grad i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) nastave dalje aktivnosti na intenziviranju saradnje, koja ima za cilj modernizaciju javnog prevoza u našem gradu, a time i rješavanje jednog od najvećih izazova u oblasti saobraćaja.

izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor