Search
Close this search box.

Gazprom u dva dana Njemačkoj smanjio snabdijevanje plinom za 60 posto

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija

Foto :Ilustracija
Ruski Gazprom počeo je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara.

Smanjenje u snabdijevanju plinom došlo je nakon najave Gazproma da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 miliona kubika dnevno na od 100 miliona kubika.

Najnovijim smanjenjem, fabrika je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

Njemački ministar Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti alternativne zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačke skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti, prenosi Hina.

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija.

Rusija je u posljednjim sedmica ukinula dostavu plina za više evropskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene kao posljedica njene invazije na Ukrajinu, i zbog toga što su evropske zemlje odbile plaćati plin u rubljima, što je Rusija zahtijevala kako bi poduprla svoju valutu.

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije u Europu, a mnogi energetski analitičari pribojavaju se da bi Rusija Europi mogla zatvoriti ventile kako bi ju pritisnula.

 

    Izvor: oslobođenje.ba/Pvinformer

    NOVOSTI

    Povezane vijesti vijesti

    Reklamni Prostor Prostor