Search
Close this search box.

Fon der Lajen i Blinken: U Ukrajini rat barem do kraja godine, vjerovatno duže

Zapad je riješen da uputi još mnogo veće isporuke i teškog naoružanja Kijevu jer se sprema na duži rat u Ukrajini koji će trajati bar do kraja godine, a vjerovatno i mnogo duže, javljaju zvaničnici i mediji u Evropskoj uniji (EU) i SAD.

epaselect epa09884806 Flowers are placed on the rubbles of destroyed apartment buildings in the shelling of two weeks ago by a ‘Uragan’ missile, in Donetsk, Ukraine, 11 April 2022. In the self-proclaimed Donetsk People’s Republic (DPR), 261 people died from 01 April to 07 April, the press service of the Commissioner for Human Rights in the republic reports. In total, 6,271 deaths have been registered in the DPR since the spring of 2014, including 96 children. On 24 February Russian troops had entered Ukrainian territory in what the Russian president declared a ‘special military operation’, resulting in fighting and destruction in the country, a huge flow of refugees, and multiple sanctions against Russia. EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

To je potvrdila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken evropskim saveznicima prenio saznanja Vašingtona da sve vojne i obavještajne procjene govore da će se rat između ukrajinskih i ruskih snaga zaoštriti i nastaviti bez izgleda da se zahuktale vojne mašinerije zaustave u neko dogledno vrijeme.

Ursula fon der Lajen je poručila građanima EU da se moraju pripremiti na to da će rat u Ukrajini trajati „možda čak i godinama“ i zatražila da se Kijevu što prije isporuči što više oružja, dok je njemački ministar pravosuđa Marko Bušman odbacio zamjerke da EU postaje strana u ratu jer isporučuje i teško naoružanje vlastima u Kijevu.

Bušman je izjavio da “Ukrajina vodi legitiman odbrambeni rat… Pa zato podrška u oružju ne može dovesti do toga da postanemo strana u ratu”.

Američki državni sekretar Blinken i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven su, prenijela je tv mreža Si-En-En (CNN), pozivajući se na izvore Stejt Departmenta, u suštini i od evropskih saveznika dobili potvrdu za američku procjenu da vojni sukob u Ukrajini ne može da se okonča u neko dogledno vrijeme.

Načelnik američkog Združenog generalštaba general Mark Mili je u Odboru za vojna pitanja Senata iznio procjene Pentagona da će rat u Ukrajini “biti dugotrajan, ne znam baš da li deceniju, ali svakako više godina”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor