Search
Close this search box.

Fon der Lajen: EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Evropska unija ostaje posvećena proširenju, kazala je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen i poručila državama Zapadnog Balkana, Ukrajini i Moldaviji da je njihova budućnost u Uniji.

epa09629048 President of the European Commission Ursula von der Leyen rings the bell during a meeting of the College of Commissioners at EU headquarters in Brussels, Belgium, 08 December 2021. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Fon der Lajen je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekla da EU, kada je riječ o spoljnopolitičkoj agendi, mora investirati u demokratiju.

„Treba sa partnerima objediniti snage da proširimo demokratiju, a direktni put je jačanje naših odnosa i demokratije u našim državama“, poručila je ona.

Fon der Lajen je rekla da postoje države koje su već na putu ka EU i da Unija mora da ih podrži tokom svakog njihovog koraka na tom putu, jer je, kako je istakla, put ka snažnijoj demokratiji isti kao i put u EU.

„Zato građanima na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i Moldaviji želim da kažem da su oni dio naše porodice, budućnost Unije. Bez njih EU ne bi bila potpuna“, poručila je predsjednica EK, prenosi Tanjug.

Ona je kazala da je EU vidjela da je potrebno da se ide i dalje od procesa proširenja, da je potrebna politička zajednica, u vezi čega će EK predati svoje ideje Savjetu Unije.

Prema njenim riječima, budućnost EU zavisi i od saradnje sa partnerima izvan Evrope.

„Ima država koje žele da sarađuju sa nama u suočavanju sa velikim izazovima“, kazala je Fon der Lajen najavljujući sporazume sa više zemalja i napore u produbljivanju saradnje.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor