Falični projekat uzima državi još milion eura

Nedostaci i neusaglašenosti u revidovanom projektu za osnovnu školu i školu za osnovno muzičko obrazovanje “Dušan Korać” u Bijelom Polju, dovode do dodatnih radova u iznosu od 850.000 eura, odnosno 1.028.500 eura sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Škola Dušan Korać u izgradnji

Prvobitni ugovor o izvođenju radova zaključen je 12. marta 2019. godine sa bjelopoljskom firmom “Unipred” kojom gazduje Savo Lukić.

Lukićeva firma trebalo je, prema onom što je ugovoreno, da realizuje ovaj projekat za 5,38 miliona eura u roku od 26 mjeseci od uvođenja njegove firme u posao.

“U toku radova izvođač – “Unipred” je ukazao stručnom nadzoru „Nik com“ iz Nikšića na nedostatke i neusaglašenosti u revidovanom glavnom projektu, o čemu je nadzor, u skladu sa zakonskim obavezama, obavijestio Upravu javnih radova. Ovi nedostaci doveli su do pojave viškova i dodatnih radova, zbog čega su urađene i revidovane izmjene projektne dokumentacije koje se odnose na fazu mašinskih instalacija, građevinskih i zanatskih radova”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave, kojom rukovodi Rešad Nuhodžić.

Iz Uprave naglašavaju da su zbog nedostataka u tehničkoj dokumentaciji, na koje su ukazali izvođač i stručni nadzor, uputili zahtjev Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje da se razmotri mogućnost ukidanja licenci privrednim društvima i ovlašćenim inženjerima koji su učestvovali u izradi i reviziji projektne dokumentacije.

Ugovor o reviziji glavnog projekta zaključen je 30. oktobra 2013. sa konzorcijumom „Ing invest“ Danilovgrad, „Itea“ Herceg Novi, “Geoprojekt“ Podgorica i “Institut Sigurnost“ Podgorica.

Danilovgradska firma “Ing invest”, čiji je gazda Ilija Radulović, nosilac je konzorcijuma revidenta projekta.

“Ing invest” se pojavljuje u više faličnih projekata, zbog kojih država mora da plaća dodatne radove, a o kojima su “Vijesti” pisale prethodnih dana.

Glavni projekat za školu u Bijelom Polju izradio je konzorcijum – “Arhing inženjering” Bijelo Polje, profesora Rifata Alihodžića, i Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) Aca Đukanovića, brata predsjednika države. Ugovor sa tim konzorcijumom potpisan je 16. novembra 2011.

“Zbog promjene zakonske regulative, koja je uslijedila u periodu nakon završetka izrade glavnog projekta, kao i njegovog usklađivanja sa Pravilnikom o načinu izrade, razmjeri i sadržini tehničke dokumentacije, tokom 2017. i 2018, „Arhing inženjering“ je izvršio preprojektovanje, a “Ing invest” reviziju preprojektovanog glavnog projekta”, objasnili su iz UJR.

Na pitanje da li će u Upravi javnih radova, zbog pogrešnog ili neodgovornog planiranja ove nabavke možda neko snositi odgovornost, iz ove institucije su odgovorili:

“Procijenjena vrijednost javnih nabavki za izvođenje radova određuje se na osnovu projektne dokumentacije. Sastavni dio revidovanog glavnog projekta, kako je to i regulisano zakonskom regulativom iz ove oblasti, je predmjer i predračun radova. Na osnovu predmjera i predračuna radova, koji je sastavni dio revidovanog glavnog projekta izgradnje škole u Bijelom Polju, planirana je i predmetana javna nabavka za radove na izgradnji škole tako da se ne može govoriti o odgovornosti bilo koga u UJR zbog pogrešnog ili neodgovornog planiranja ove nabavke”.

Autor: Vijesti Milorad Milošević

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor