Evrovizija se neće održati u Velikoj Britaniji, Brisel sprema kandidaturu?

Naredna “Evrovizija” definitivno neće biti održana u Ukrajini, a organizatori najvećeg muzičkog takmičenja na svijetu prošle nedjelje otpočeli su pregovore sa Bi-Bi-Sijem da se 67. smotra najbolje pjesme Evrope održi u Velikoj Britaniji.

Međutim, iako se u javnosti spekulisalo o čak nekoliko gradova koji bi u toj zemlji mogli da organizuju “Evroviziju”, zvanične potvrde iz Bi-Bi-Sija o organizovanju takmičenja u Britaniji i dalje nema. Ovo je jasan pokazatelj da je sve još uvijek neizvjesno, a kako je “Evrovizija” jedna od najkompleksnijih TV produkcija na svijetu, sa hiljadama njih koji rade na događaju i da je potrebno čak 12 mjeseci za pripremu, postavlja se pitanje šta će se naposletku dogoditi.

Britanski “Gardijan”, s druge strane, ističe da Brisel priprema kandidaturu za domaćina “Evrovizije”, te da će Evropska unija na taj način poslati poruku solidarnosti sa Ukrajinom, koja je ove godine pobijedila na takmičenju.

Ukrajinci i dalje zahtijevaju da naredne godine takmičenje bude u njihovoj zemlji, pa je Evropska radiodifuzna unija izdala još jedno obraćanje javnosti ovim povodom.

“Uprkos pobjedi na takmičenju u maju, ovo je jedino pravo rješenje zbog rata u Ukrajini”, pisalo je u saopštenju.

“Tradicija nalaže da pobjednik takmičenja bude domaćin sljedeće godine, ali uz obezbjeđenje određenih kriterijuma, uključujući obezbjeđivanje održivosti održavanja događaja i ispunjenje bezbjednosti svih zainteresovanih strana, uključujući i javnost. S obzirom na rat koji je u toku, EBU je odvojio vrijeme da sprovede potpunu procjenu i studiju izvodljivosti sa ukrajinskim PBC (ukrajinskim javnim emiterom) i stručnjacima trećih strana, uključujući i pitanja bezbjednosti. Utvrđeno je da PBC ne može da ispuni ove uslove”, dodaje se u saopštenju.

izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor