Evropski parlament izglasao Rezoluciju o kandidatskom statusu Ukrajine i Moldavije; Zelenski: Rusi žele uništiti cijeli Donbas

Reporteri bez granica tvrde da su Rusi hladnokrvno ubili fotografa. EU se mora odmah pripremiti da Rusija obustavi sav izvoz gasa ove zime, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju. Čelnik finske vojske kaže da je Finska spremna na rat Rusijom. Ruski helikopter nakratko je ušao u vazdušni prostor Estonije, članice NATO-a. Ukrajina napada ruske položaje na Zmijskom ostrvu.

14. 19  – Evropski parlament izglasao Rezoluciju o kandidatskom statusu Ukrajine i Moldavije

Evropski parlament prihvatio je, sa 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Rezoluciju kojom se šefovi država članica EU-a, koji će u četvrtak i petak učestvovati na Samitu EU-a, pozivaju da Ukrajini i Moldaviji omoguće kandidatski status za članstvo u Uniji.

To isto treba omogućiti i Gruziji, kada se vlada te zemlje pobrine za prioritete koje je navela Evropska komisija, naveo je EP u saopštenju.

„Ukrajinci, Moldavci i Gruzijci zasužuju da žive u slobodnom, demokratskom i prosperitetnim državama koje su ponosne i posvećene članice evropske porodice“, navodi se.

13. 57 – Peskov o smanjenoj isporuci gasa Evropi

Smanjena isporuka ruskog gasa Evropi, može se objasniti tehničkim problemima sa turbinama, a ne političkim razlozima, rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da “nema skrivene agende”.

Rusija ostaje pouzdan snabdjevač gasom i striktno ispunjava sve svoje obaveze, rekao je Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva.

“Međutim, problemi sa održavanjem Gaspromovih turina u Evropi doveli su do smanjenja snabdjevanja. Čudno je uvlačiti politiku u sve”, dodao je on.

13. 25 – Turska istražuje tvrdnje da su Rusi ukrali ukrajinsko žito

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija poručivši da neće dozvoliti da se bilo kakvo ukradeno žito unese u Tursku.

Ukrajinski ambasador u Ankari rekao je početkom juna da su turski kupci među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodajući da je zatražio pomoć Turske da identifikuje i uhapsi osobe odgovorne za te navodne pošiljke.

Zvanična Moskva je demantovala tvrdnje da je krala ukrajinsko žito.

12. 55 –  Tri krstareće rakete pogodile grad Nikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Nikolajev, dok je protivvazdušna odbrana oborila još dvije rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine, navodi se u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga.

Rojters prenosi da je vojska saopštila da je jedan njegov civil ranjen u napadima na Nikolajev. Tvrdnje nisu provjerene iz nezavisnih izvora.

12. 29 – Nove britanske sankcije Rusiji

Velika Britanija je u četvrtak uvela novu tranšu trgovinskih sankcija Rusiji, navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu vlade, prenosi Rojters.

U obavještenju izvoznicima navedene su nove mjere, koje uključuju zabranu izvoza u Rusiju niza dobara i tehnologije, izvoz avionskog goriva i prodaju novčanica denominovanih u funtama ili u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU-a.

Navedeno je da su na snazi i nove zabrane pružanja tehničke pomoći, finansijskih usluga, novčanih sredstava i brokerskih usluga u vezi sa uvozom željeza i čelika.

12. 01 – Šolc: Potreban Maršalov plan za Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Šolc najavio je da želi da razgovara o obrisima „Maršalovog plana za Ukrajinu“ sa liderima Grupe sedam zemalja na predstojećem samitu u Njemačkoj.

„Baš kao što je Evropa razorena ratom, Ukrajini je potreban Maršalov plan za rekonstrukciju“, rekao je Šolc poslanicima u Bundestagu, dodajući da će obnova Ukrajine biti „zadatak za generacije“.

11. 19 – Ukrajinski piloti: Dajte nam F-16

Mnogobrojni ruski protivvazdušni i odbrambeni sistemi u istočnoj Ukrajini sve više ograničavaju učinkovitost ukrajinskih bespilotnih letilica, zbog čega su piloti od zapadnih saveznika zatražili da im pošalj ratne avione F-16.

10. 51 – Njemačka pokreće drugu fazu kriznog plana za gas

Njemačka će danas pokrenuti drugu od tri faze svog plana za vanrednu situaciju s gasom, ali klauzula koja omogućava komunalnim preduzećima da prenesu rastuće cijene gasa na potrošače za sada neće biti aktivirana, javlja Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore u dešavanje.

10. 25 – Mišel: Uvjeren sam da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za EU

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je pred početak sastanka lidera EU i zemalja zapadnog Balkana u Briselu da je uvjeren da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u EU.

“Ovo je odlučujući trenutak za EU. Uvjeren sam da ćemo danas Ukrajini i Moldaviji dati status kandidata i da ćemo izraziti jasnu i snažnu evropsku perspektivu za Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju”, rekao je Mišel.

On je dodao da u EU postoji snažna politička volja da se evropski proces sa Zapadnim Balkanom oživi i da se pošalje vrlo jasna i snažna poruka.

Mišel je naveo da se radi na prijedlozima za što skorije otpočinjanje pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“To nam je jedan od glavnih prioriteta i uradićemo sve da ostvarimo rezultat”, dodao je Mišel.

U vezi sa situacijom u BiH, Mišel je naveo da će EU da se postara da svi napori u vezi sa BiH imaju pozitivan efekat u ublažavanju političkih tenzija i funkcionisanju institucija u zemlji.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor