Euromost: Usljed porasta vodostaja Lima, otpad dospio na lančanice u Priboju

Zbog obilnih padavina koje su uslovile porast vodostaja rijeke Lim, velika količina plutajućeg otpada ponovo je iz Bijelog Polja, Berana, Andrijevice i Plava dospjela na lančanice u Priboju u Srbiji, gdje je jedna od prevelikog otpada i pukla.

     Foto:Euromost

To su saopštili iz nevladine organizacije Euromost, dodajući da se „svake godine dešava isto“, a da najveća količina otpada dospijeva sa obala Lima područja koje pokriva Opština Bijelo Polje, koja je, kako navode, prepoznata u regionu „po nekontrolisanom odlaganju otpada na obalama ove rijeke“.

Dodali su i da ta organizacija preko deceniju prati i štiti rijeku Lim.

„Takođe je i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije potvrdilo ovakvu informaciju, navodeći da je nesanitarna deponija „Stanjevina“ u Prijepolju kompletno zatvorena i sanirana, kao i da je uklonjeno i veliki broj divljih deponija u slivnom području, pa pretpostavljaju da je najveći dio otpada, koji zadržavaju lančanice na Limu u Priboju, dolazi iz Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

    Foto:Euromost

Iz Euromosta kažu da se nasilno mijenja tok Lima zbog velikog otpada koji se odlaže na obalama te rijeke na području Bijelog Polja i nekontrolisanog odlaganja raznog građevinskog materijala, a usljed povećanja vodostaja, te da se samim tim doprinosi i njenom izlivanju i poplavama.

Iz te organizacije su apelovali na lokalne uprave, kroz koje prolazi Lim, kao i Ministarstvo ekologije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za vode, kao i sve inspekcijske službe, da ozbiljno shvate ovu rijeku, „jer zbog nekontrolisanog odlaganja otpada, nelegalnih objekata, kao i drugih nelegalnih udara na ovu rijeku, može imati nesagledive posljedice“.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor