Eksplozija cijene gasa u Njemačkoj

Njemačka domaćinstva suočiće se sa povećanjem cijena gasa za 112 odsto, a struje za 44 odsto u novoj godini, prema istraživanju tržišta portala „Verifoksa“.

Prosječna porodica sa potrošnjom struje od 4.000 kilovata za sat moraće od januara do kraja godine da plati u prosjeku 1.764 eura, dok će gornja cijena obezbijediti obustavu rasta cijena za samo pet odsto, piše list „Handelsblat“, prenosi RT.

„Uprkos tome što će savezna vlada ubuduće ograničavati cijene energenata, potrošači električne energije će u januaru plaćati u prosjeku 44 odsto više nego u jesen 2021. godine, kada su cijene energenata počele da rastu. Što se tiče gasa, očekuje se povećanje čak 112 odsto“, navodi se u listu.

Kako bi djelimično rasteretila potrošače, savezna vlada u martu uvešće ograničenja cijena struje i gasa, što će se retrospektivno odraziti na januar i februar. Nakon toga, domaćinstva će plaćati najviše 40 centi za kilovat po satu, a ova cijena će se odnositi na 80 odsto utrošene energije. Što se tiče gasa, gornja granica cijene će biti 12 centi za kilovat po satu energije proizvedene iz gasa (1,30 dolara po kubnom metru gasa).

Publikacija napominje da će ova mjera samo malo ublažiti naglo povećane troškove za struju i gas.

Prema istraživanju kompanije, prosječna porodica sa potrošnjom struje od 4.000 kilovat za sat moraće od januara do kraja godine da plati u prosjeku 1.764 evra. Istovremeno, gornja cijena će obezbijediti obustavu rasta cijena za samo pet odsto.

Što se tiče potrošnje gasa, efekat gornje cijene će biti izraženiji, ali će u prosjeku jedno domaćinstvo i dalje trošiti duplo više nego prije dvije godine (1457 umjesto 894 eura), a gornja cijena će uštedjeti samo 5,6 centi od prosječne cijene od 17,6 centi za kilovat po satu (0,60 sa 1,92 dolara po kubnom metru gasa).

Pored toga, snabdjevači će krajnjem korisniku naplaćivati naknadu za prolazak električne energije kroz mreže država kroz koje prolazi, što će godišnji račun povećati u prosjeku za 57 eura.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor