DRI otkrio brojne nezakonitosti u predlogu završnog računa budžeta za 2021

Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da je prošle godine iz državnog budžeta isplaćeno 11,13 miliona eura za angažovanje ugovoraca o djelu, da je bio veliki broj ugovora za već sistematizovana radna mjesta dok za dio tih ugovora ne postoji dokumentacija da je taj posao obavljen.

  Bivši ministar finansija Milojko Spajić

Uz to, iz tekuće budžetske rezerve je isplaćeno skoro 29 miliona miliona eura bez mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), ukupne neizmirene obaveze države su bile 122,88 miliona eura, nezakonita preusmjeravanja budžetske potrošnje iznosila su oko 25 miliona eura, zaključivani su ugovori o radu za dopunske poslove uz kršenje Zakona o radu, dok su u privremenom finansiranju pare dijeljene potrošačkim jedinicama po diskrecionim odlukama Ministarstva finansija.

Ovo su samo neke od krupnijih nepravilnosti koje je našao DRI prilikom revizije predloga zakona o završnom računu budžeta države za prošlu godinu.

DRI je dao duplo negativno mišljenje na prošlogodišnji završni račun budžeta jer je, između ostalog, utvrdio da su kršeni brojni zakoni, da prilivi u budžetu nijesu prikazani u skladu sa zakonom, da je donijeto rješenje o privremenom finansiranju iz budžeta bez limita potrošnje, da novac nije preusmjeravan u skladu sa zakonskim procedurama…

Ovo je prvi put da Ministarstvo finansija dobije duplo negativno mišljenje i na reviziju pravilnosti i na finansijsko poslovanje kada je u pitanju završni račun budžeta države.

Revizija DRI se odnosi na period dok je ovim resorom rukovodio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. Revizijom je rukovodio doskorašnji predsjednik Senata DRI Milan Dabović, dok je drugi član kolegijuma bio senator Nikola Kovačević.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor