Drama na nosaču aviona: Zaraženo 700 mornara, mole za pomoć

Na američkom nosaču aviona “Teodor Ruzvelt” nalazi se 700 mornara zaraženih koronavirusom. Zbog vrlo ozbiljne situacije kapetan je u pismu zatražio pomoć.

Kapetan je uputio otvoreno pismo američkim mornaričkim vlastima u kojem moli za pomoć u obliku opreme i resursa kako bi se mogla sprovesti izolacija čitave posade i izbjeći nepotrebna smrt u situaciji koju opisuje brzo eskalirajućom, prenosi portal Zimo.dnevnik.hr.

Pismo je poslao u trenutku kad je na brodu bilo više od 100 mornara zaraženih koronavirusom, što je bilo u ponedjeljak.

U pismu je napisao kako je mali broj mornara evakusan s broda usidrenog u Gvamu, dok je velika većina posade i dalje na brodu i slijede smjernice 14-dnevnog karantina i socijalnog distanciranja, koliko je to moguće.

Kapetan Bret Krozir naglasio je da je sve to vrlo teško zbog ograničenog prostora.

“Micanje većine posade s aktivnog nuklearnog nosača aviona i njihovo izolovanje na dvije nedjelje možda će se činiti kao neobična mjera, ali to je nužan rizik. Držanje više od 4.000 mladića i djevojaka na nosaču aviona je nepotreban rizik i krši vejru s kojom su ti mornari stavljeni na naše staranje”, poručio je kapetan Krozir.

Situaciju je komentarisao i američki ministar odbrane Mark Esper.

On je na pitanje da li bi mornare trebalo evakuisati za CBS News rekao da misli da još nisu došli to te tačke.

“Pa nisam ga još pročitao u detalje”, odgovorio je Esper na pitanje da li je pročitao pismo kapetana. “Uzdaću se u mornarički zapovjedni lanac koji će izaći na teren, procijeniti situaciju te se pobrinuti da kapetan i njegova posada imaju svu potrebnu podršku kako bi mornari ozdravili i kako bi se brod vratio na pučinu”.

On je dodao da šalju medicinsku pomoć, kao i medicinsko osoblje ukoliko bude potrebno.

Još najmanje tri američka ratna broda imaju problem sa epidemijom koronavirusa.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor