Dragi, Šolc i Makron stigli u Kijev; Ukrajina: Žestoka borba za Lugansku oblast se nastavlja

Danas je 113. dan rata u Ukrajini. Kijev navodi da se u Luganskoj oblasti očekuju žestoke borbe i da su se tamo koncentrisale ruske snage. SAD pozvale svoje državljane da ne putuju u Ukrajinu zbog informacija da su ruske snage zarobile dva američka državljanina.

09.47 – Dragi, Šolc i Makron stigli u Kijev

Francuski predsjednik Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi stigli su specijalnim vozom u Kijev u četvrtak, 16. juna.

Oni su se ukrcali u specijalni voz u Poljskoj, naveli su njemački ZDF i italijanski dnevnik Republika koji su objavili fotografiju Makrona, Šolca i Dragija.

U ukrajinskoj prijestonici će im se pridružiti i predsjednik Rumunije Klaus Johanis.

07.49 – Češka, buduća predsjedavajuća EU, hoće Maršalov plan za Ukrajinu

Češko predsjedavanje EU imaće za prioritet organizovanje samita o “rekonstrukciji” i pokretanje svojevrsnog Maršalovog plana za Ukrajinu, rekao je češki premijer Petr Fijala.

„Htjeli bi da organizujemo samit o poslijeratnoj obnovi Ukrajine sa Maršalovim planom za Ukrajinu u prisustvu predsjednika (Volodimira) Zelenskog“, rekao je češki premijer.

<<<Češka, buduća predsjedavajuća EU, hoće Maršalov plan za Ukrajinu<<<

07.42 – Šolc, Makron i Dragi noćnim vozom putuju u Kijev

Njemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsjednik Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi su na putu za Ukrajinu. Trojica lidera slikani u kupeu noćnog voza kojim su ušli u zemlju, piše Gardijan.

07.35 – Istoričar s Jejla: Putinov plan gladi je toliko strašan da ga teško možemo shvatiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira da dovede neke zemlje svijeta do izgladnjivanja da bi tako dobio rat koji je započeo u Ukrajini, tvrdi istoričar sa prestižnog američkog univerziteta Jejla, Timoti Snajder.

U nizu objava na Tviteru, Snajder je poručio da vjeruje da Putin koristi nestabilnost lanca snabdijevanja hranom u svoju korist, nazvavši takvu strategiju “posljednjim poglavljem u politici gladi”.

“Rusija ima plan stvaranja gladi. Vladimir Putin se sprema izgladnjeti veliki dio zemalja u razvoju, kao dio sljedeće faze njegovog rata u Evropi”, napisao je Snajder.

Područje oko Crnog mora, koje uključuje Rusiju i Ukrajinu, često se naziva “žitnicom Evrope” zbog plodne zemlje i visoke stope proizvodnje žitarica. Ukupno iz te dvije zemlje dolazi čak 30 odsto svjetskog izvoza žitarica. Ukrajina sama proizvodi oko 12 odsto.

Već mjesecima neriješena je situacija oko blokade izvoza ukrajinskog žita. Putin tvrdi da će Rusija omogućiti taj izvoz morskim putem što su osim Ukrajine zatražili i mnogi svjetski čelnici, ali luke su i dalje blokirane i ukrajinsko žito ne može krenuti iz njih.

Snajder se osvrće upravo na tu činjenicu i kaže da će, ako se blokada nastavi, “desetine miliona tona hrane istrunuti u silosima, a desetine miliona ljudi u Africi i Aziji gladovati”.

“Putinov plan gladi toliko je strašan da ga vrlo teško možemo shvatiti. Takođe smo skloni da zaboravimo koliko je hrana u središtu interesa politike”, kaže Snajder. Ustvrdio je da ideja da kontrolisanje ukrajinskog žita može promijeniti svijet nije nova, te da su to željeli da učine i Staljin i Hitler.

07.21 – Zelenski izrazio zahvalnost za novu američku vojnu pomoć

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Amerikancima zbog nove vojne pomoći koju mu je ranije telefonom najavio njegov američki kolega Džo Bajden.

„SAD su objavile novo jačanje naše odbrane, novu tranšu pomoći od milijardu dolara“, rekao je Zelenski u svom sinoćnjem obraćanju.

„Želim da izrazim zahvalnost na toj podršci, posebno je važna za našu odbranu u Donbasu“, regionu na istoku Ukrajine koja je epicentar aktuelnih ruskih napada.

07.00 – Gasprom u dva dana Njemačkoj smanjio snadbijevanje plinom za 60 posto

Ruska kompanija Gasprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu gasa koju Njemačkoj isporučuje putem gasovodda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara.

06.56 – Zalužni: Ruske snage koncentrisane u Luganskoj oblasti

Komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni rekao je da je “Rusija koncentrisala svoje glavne napadačke snage na sjeveru Luganske oblasti” i da “pokušavaju da napadnu simultano iz devet pravaca”.

“Žestoka borba za Lugansku oblast se nastavlja. Rusi koriste letjelice, raketne granate i artiljeriju”, rekao je Zalužni u onlajn obraćanju.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor