Dorada plana za 15 dana ili blokada računa

PLjEVLjA – Uprava prihoda Crne Gore odbacila je predložene sanacione planove za ozdravljenje pljevaljskih lokalnih preduzeća i dala novi rok od 15 dana za dopunu istih. Ukoliko se ne ispoštuju date preporuke, Uprava prihoda će blokirati račune preduzećima i krenuti sa prinudnom naplatom duga koji iznosi nekoliko miliona eura. Naime, Uprava prihoda je u februaru blokirala račune lokalnim preduzećima i ustanovama, kao i opštinskoj upravi na iznos od oko 800 hiljada eura. Blokada je povučena nakon što je prinudnim putem naplaćeno 516 hiljada, ali je data obaveza lokalnim preduzećima da dostave sanacioni plan, kako bi se razmotrio način naplate duga na rate, odnosno kroz neki vid reprograma. Lokalna preduzeća su tokom prošlog mjeseca dostavili sanacione planove, ali je iz Uprave prihoda zatraženo da iste dopune.

Prema našim saznanjima, tokom jučerašnjeg dana, svi direktori preduzeća su posjetili sjedište pljevaljske filijale Uprave prihoda, kako bi se informisali o potrebama dopune sanacionog plana. Od vršioca dužnosti direktora preduzeća „Vodovod” Veska Sekulovića dobili smo potvrdu da je i on bio na razgovoru po istom pitanju, kao i da je iz Uprave prihoda traženo da se u sanacionom planu preduzeća navedu precizniji podaci o finansijskim pokazateljima.

-Dobili smo novi rok od 15 dana da dopunimo sanacioni plan jasnim ekonomskim pokazateljima i mi ćemo to izvršiti. Žao mi je što to nije urađeno ranije, posebno tokom proteklih mjeseci, već mi imamo sada jedan mnogo kraći rok – kazao je Sekulović za „Dan” i poručio da će se i on i zaposleni boriti da spriječe odlazak preduzeća u stečaj. Na naše pitanje dali je tačna informacija da je u Upravi prihoda jedan od prigovora bio i to što bivši direktor Čedo Gospić nije potpisao sanacioni plan, Sekulović je odgovorio potvrdno.

-Što se tiče mene, čim budem imao pravo potpisa, ja ću potpisati – kazao je Sukulović i pojasnio da je on juče prvi dan na mjestu vršioca dužnosti direktora. Sekulović je podsjetio da je on nekoliko mjeseci 2015. godine bio vršilac dužnosti direktora, kao i da tom vremunu nije vršio isplate neto, već bruto plata.

-Obećavam da sledeću platu neću isplatiti bez doprinosa čime će se jasno staviti na znanje da daljeg zaduživanja po osnovu poreza i doprinosa neće biti, kazao je Sekulović pojasnivši da „Vodovod“ ima ljude koji znaju da dopune sanacioni plan ali i koji će umjeti da ovo preduzeće spasu od stečaja.

U čitavoj priči ne treba zaboraviti kada je u pitanju preduzeće „Vodovod“ da je juče bivši izvršni direktor Čedo Gospić, otišao u penziju a da je Sekulović imenovan završioca dužnosti direktora. Pritom, na današnjem zasjedanju lokalnog parlamenta, odbornici će izabrati novi sastav odbora direktora ovog preduzeća. Pored brojnih komplikacija oko upravljanja, za Vodovod“ je posebno teško što su prispjele obaveze preduzeća po osnovu poreza i doprinosa 750 hiljada eura, a ukupni dugovi se kreću oko 2,5 miliona eura. Situacija je složena i u preduzećima „Grijanje“ i „Čistoća“, ali su prihodne strane ovih preduzeća trenutno mnogo bolje nego u „Vodovodu“.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor