Search
Close this search box.

Domovi zdravlja ministru svakodnevno moraju da šalju izvještaje o broju vakcinisane djece

U članu 27 Zakona navodi se da je roditelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vakcinaciju protiv navedenih bolesti, a u članu 74 propisana je kazna od 100 do 2.000 eura za odbijanje ili onemogućavanje vakcinacijeMinistar zdravlja Dragoslav Šćekić uputio je domovima zdravlja u Crnoj Gori naredbu o sprovođenju masovne vakcinacije djece MMR vakcinom protiv malih boginja i zatražio da mu svakog jutra šalju detaljne izvještaje o tome. Ministar je u dopisu, u koji je “Dan” imao uvid, istakao da će Ministarstvo zdravlja vršiti kontrolu izvještaja, koji treba da sadrže i podatke koliko su roditelja pozvali da dovedu djecu na vakcinaciju.

image

Nakon hitnog sastanka sa Nacionalnom radnom grupom za imunizaciju, Ministarstvo zdravlja nalaže svim domovima zdravlja da bez odlaganja krenu u masovno pozivanje roditelja nevakcinisane djece, kao i da sve raspoložive kapacitete usmjere na navedene aktivnosti. Takođe, potrebno je da svakog dana u elektronskoj formi izvještavate Ministarstvo zdravlja o broju pozvanih roditelja i broju vakcinisane djece. Napominjemo da će Ministarstvo zdravlja vršiti kontrolu. Početkom radne nedjelje ćemo vas obavijestiti o organizaciji vakcinalnih punktova vikendom – navodi se u dopisu iz kabineta ministra zdravlja.

Roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da su ih ove sedmice pozivale medicinske sestre iz domova zdravlja i saopštile im da je potrebno da dovedu djecu na obaveznu vakcinaciju MMR vakcinom, koja se daje protiv tri zarazne bolesti – malih boginja, rubeole i zauški. U najvećem broju slučajeva, pozivani su roditelji djece rođene 2020. godine. Prema kalendaru obavezne vakcinacije, prvu dozu vakcine djeca bi trebalo da prime do navršene druge godine života.

Predstavnici zdravstvenih institucija uporno upozoravaju da Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja, kao i da vakcinu nije primilo više od 25.000 djece do 18 godine. Od tog broja čak 18.000 čine djeca predškolskog uzrasta, pa se smatraju i najugroženijom starosnom grupom u slučaju izbijanja epidemije.

Sudovi za prekršaje su u protekle tri godine novčano sankcionisali 94 roditelja zbog nevakcinisanja djece, a najveća novčana kazna je iznosila 800 eura. Prema podacima sudova, od 2020. do kraja 2022. godine podnijeto je 547 predloga za pokretanje prekršajnih postupaka protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu po kalendaru obavezne imunizacije, od kojih je 237 riješeno.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić istakla je ranije u izjavi za “Dan” da sudovi izriču simbolične kazne za odbijanje i odlaganje vakcinacije i da se na taj način problem ne rješava.

– Kalendarom obavezne imunizacije propisano je da djeca moraju biti vakcinisana do određenog uzrasta, a zadatak inspekcije je da prilikom obilaska domova zdravlja prikuplja podatke o kašnjenju vakcinacije i pokreće postupke protiv roditelja koji ne poštuju zakon. Vrlo često sudovi roditeljima izriču simbolične kazne od 100 eura, dok izostaje pouka da je vakcinaciju potrebno sprovesti u nekom definisanom vremenskom roku. To stvara percepciju da plaćanjem kazne koju izriče prekršajni sud prestaje obaveza roditelja da vakciniše dijete. Potrebno je da država donese jasne i decidirane propise kojima će se osigurati obuhvati vakcinacijom. Trenutna obaveza proizilazi iz Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti, koji u članu 27 navodi da je roditelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vakcinaciju protiv navedenih bolesti. Istim zakonom, u članu 74, propisana je kazna od 100 do 2.000 eura za odbijanje ili onemogućavanje vakcinacije – kazala je Popović Samardžić.

Male boginje osam puta zaraznije od kovida

Milena Popović Samardžić je objasnila da su male boginje najzaraznija bolest.

– To znači da jedna zaražena osoba može da zarazi veliki broj osjetljivih osoba. U literaturi ćete naći da se radi o 12 do 18 osoba, a negdje ćete naći da je to od 22 do 24 osobe. Dakle, osam puta je zaraznija od kovida – ukazala je Popović Samardžić.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor