Do sada evidentirano 1,3 miliona računa

Od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga do sada je evidentirano 1,3 miliona računa, što čini promet od preko 60 miliona eura, saopšteno je iz Uprave prihoda.

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti Uprave prihoda, Milica Vuletić, kazala je da je do sada u registar obveznika fiskalizacije prijavljeno preko 1,3 hiljade obveznika, dok je sistem počelo da koristi njih oko 600.

Vuletić je za agenciju CGNews rekla da je većina računa evidentiranih preko sistema u vezi sa gotovinskim prometom.

“Sa druge strane, ukoliko govorimo o prijavljenom prometu kroz navedene fiskalizovane račune, najveći iznos vezan je za bezgotovinske transakcije što potvrđuje inicijalnu premisu od koje smo pošli kada smo planirali Zakon o fiskalizaciji, a to je da ovim projektom i zakonom treba obuhvatiti kako gotovinske tako i bezgotovinske transakcije imajući u vidu ogromni fiskalni potencijal koje one imaju, a samim tim i povećan rizik za izbjegavanje plaćanja poreza”, navela je Vuletić.

Prema njenim riječima, trenutno je na sistem elektronske fiskalizacije prešlo preko 350 privrednika koji posluju u ugroženim djelatnostima, pa su samim tim i kandidati za finansijsku podršku koju je Vlada obezbijedila u cilju pomoći privredi.

Vuletić je podsjetila da privrednici koji ispunjavaju uslove iz Vladinog programa mjera podrške i žele da ostvare to pravo, na sistem elektronske fiskalizacije moraju preći do 31. marta.

“Takođe, podsjećam da su kriterijumi po osnovu kojih će se provjeravati pravo na finansijsku podršku to da su izmirene sve obaveze koje su dospjele za plaćanje do 30. septembra prošle godine ili da se redovno izmiruju rate po reprogramu”, rekla je Vuletić.

Rok koji je u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji ostavljen za privrednike da počnu evidentirati promet putem elektronske fiskalizacije je 1. jun, pa se, kako je kazala, nadaju da će privrednici ispoštovati taj rok kako bi izbjegli kaznene odredbe predviđene zakonom.

“Za sva ona lica koja ne usklade poslovanje u skladu sa navedenim odredbama, Zakon predviđa novčane kazne čak i do 40 hiljada eura u zavisnosti od vrste organizovanja privrednih društava odnosno poreskih obveznika ili zabranu obavljanja djelatnosti do 90 dana ili otklanjanja utvrđenih nepravilnosti”, navela je Vuletić.

Ona je kazala da saznanja koja imaju u vezi sa samim tržištem IT tehnologija gdje se nabavljaju softverska i programska rješenja za elektronsku fiskalizaciju omogućava nabavljanje povoljnih rješenja, te da u tom smislu sam postupak prelaska na elektronsku fiskalizaciju ne mora nužno predstavljati veliko administrativno i finansijsko opterećenje za same privrednike.

“Takođe, postoje rješenja koja omogućavaju rentiranje cjelokupnog paketa preduslova potrebnih za sistem elektronske fiskalizacije, odnosno sam uređaj, internet konekciju i digitalni sertifikat tako da naročito manji privrednici mogu vrlo ekonomično da obezbijede ovo rješenje”, navela je Vuletić.

Ona je saopštila da je, imajući u vidu kompleksnost i inovativnost projekta elektronske fiskalizacije koji podrazumijeva modernizaciju poslovanja privrednika i Uprave prihoda, odnosno nabavljanje softverskog rješenja, Uprava prihoda zadovoljna trenutnim odzivom privrednika u vezi sa prelaskom na elektronsku fiskalizaciju.

“Očekujemo da će privrednici na sistem elektronske fiskalizacije preći što prije, a Uprava prihoda stoji na raspolaganju za svu tehničku i pravnu podršku u ovom poslu”, zaključila je Vuletić.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor