Search
Close this search box.

Dječji pravoslavni sabor „Blago meni“ će u Baru okupiti mališane iz svih krajeva zemlje

Dvadeset i prvi Dječji pravoslavni sabor održaće se u nedjelju, 25. septembra u Baru. Događaj koji okuplja djecu iz svih krajeva zemlje, počeće liturgijom, a nakon toga slijedi niz aktivnosti, poput likovnih, muzičkih i mnoštvo drugih sekcija. O Dječjem saboru za Adria televiziju govorila je Olivera Balaban iz Katihetskog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dječji pravoslavni sabor ove godine se održava pod sloganom „Blago meni“ u čast mitropolitu Amfilohiju, koji je i pokrenuo Dječji sabor 1999. godine.

Nakon pauze od dvije godine, usljed pandemije koronavirusa, sve je spremno za nedjelju.

„Ove godine se svi jako radujemo, i djeca, i vjeroučitelji, i roditelji djece, tako da jedva čekamo da 25. se svi saberemo u Baru, prije svega na svetoj liturgiji, a onda dalje na svim ostalim aktivnostima koje smo pripremili za taj dan“, kaže Balaban.

Sabor će započeti Svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti mitropolit Joanikije, a zatim slijedi svečano otvaranje događaja.

Centralni događaj biće igrokaz koji je pripremila škola vjeronauke iz Bara. Istovremeno, odvijaće se i druge aktivnosti.

„Tako ćemo, na primjer, na guvnu ispred hrama imati postavku, izložbu „Put mitropolita Amfilohija“. Pet naših škola vjeronauke je bilo zaduženo da pripremi tu postavku, gdje će svako ko bude želio da vidi priču moći da vidi sve ono što je činio njegov život od 1938. do, eto, 2020 godine“, dodaje Balaban.

Između igrokaza i liturgije za najmlađe je pripremljen doručak, a nakon toga počinju niz radionica, sportske aktivnosti, radionice hitne pomoći, ali i mnoštvo drugih aktivnosti.

„Onda ćemo imati pjesničku radionicu gdje će djeca tu na licu mjesta sa mentorkom, pjesnikinjom Milicom Bakrač stvarati pjesmu o mitropolitu Amfilohiju, a onda će nakon njih u prevodilačkim radionicama djeca koja su nadarena za strane jezike tu istu pjesmu da prevedu na više stranih jezika. Nakon toga djeca koja su prijavljena na muzičku radionicu će da komponuju, zajedno sa mentorima, muziku na tu pjesmu i da je odsviraju i otpjevaju“, dodaje.

Budući umjetnici moći će da učestvuju i u vajarskoj radionici, u okviru koje će da prave lovćensku kapelu, na programu je i likovna sekcija, foto sekcija, u okviru koje će se birati najljepše fotografije i likovni radovi. Osim toga, biće organizovan i kviz znanja.

„Gdje oni pokazuju koliko dobro su savladali sve ono što se tiče vjeronauke, ali ne samo vjeronauke, nego i istorije i nekih drugih nauka“, zaključuje Balaban.

Dječji sabor je događaj koji poziva na mir, zajedništvo, koji male uči da budu veliki, veliki duhom, dobrotom, talentom. I u tome je njegov značaj, njegova magija.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor