Đaci od prvog do šestog razreda od 1. oktobra kreću u školu, za ostale online nastava

Prethodna dva dana direktori crnogorskih osnovnih škola imali su sastanke sa perdstavnicima Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete na kojima je odlučeno da nova školska godina počne 1. oktobra, i to tako što će nastavu redovno u prostorijama škole pohađati učenici od I do VI razreda, dok će se za učenike od VII-IX razreda organizovati online nastava. Iz Ministarstva prosvjete su kazali da će za nekoliko dana biti poznati detalji organizovanja nastave.

“Učenici koji budu po uobičajenom modelu pohađali školu moraće biti podijeljeni u grupe po 15 učenika, časovi ce biti skraćeni na 30 minuta i držaće se najvišečetiri časa”, navodi se u dopisima škola koje su uputili roditeljima osnovaca.

Dalje se naglašava da će tokom sljedeće nedjelje škole dobiti preporuke od IJZ-a i Ministarstva prosvjete koje ce pomoći da se u skladu sa važećim mjerama organizuje nastava.

Za nekoliko dana detalji oko organizacije nastave

“S obzirom na očekivano interesovanje u vezi sa školskom godinom, obvještavamo javnost da će početom sljedeće nedjelje biti date zvanične i detaljne informacije oko organizacije nastave u školama od onoga ko čija je to obaveza: Ministarstva prosvjete. Godina počinje 1. oktoba, te je nepotrebno i kontraproduktivno preuranjeno plasiranje informacija mimo krovne institucije, jer će Ministarstvo prosvjete, što smo pokazali i odmah nakon prvog suočavanja sa koronavirusom, informisati naše roditelje i djecu na vrijeme, i prije svega odgovoriti svom zadatku”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Trenutno se sa Institutom za javno zdravlje pripremaju modeli funkcionisanja školske godine, koji će biti najbezbjedniji za djecu. Uporedo, kako tvrde u Ministarstvu se snimaju  časovi koji će biti podrška sistemu obrazovanja i koristan resurs čak i u redovnoj nastavi.

“Izbor da se ti materijali ne koriste kao zamjena za nastavu u septembru bio je svjestan, jer znamo koliko je važno iskoristiti sve mogućnosti za direktan kontakt u školi. Razumijemo pojedinačne stavove o početku godine, ali naša je uloga da zaštitimo i zdravlje i znanje naše djece, koje u sistemu obrazovanja ima preko 100 000. I stoga molimo za strpljenje. Na udarac koji je svim obrazovnim sistemima zadala pandemija odgovorili smo efikasno i brzo, te pokazali da naša djeca mogu da računaju na nas. Tako će biti i ovog puta”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije sa koronavirusom Nacionalno koordinaciono tijelo je na preporuku IJZ-a odlučilo da početak nove školske godine odgodi za 1. oktobar.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor