Search
Close this search box.

Dani kulture Bošnjaka u CG – Izložba slika ”Odsjaj minulih vremena”

U okviru Dana kulture Bošnjaka u Crnoj Gori, koji se tradicionalno održavaju u martu, u znak poštovanja prema učesnicima stručnih rasparava, 2003. godine, iz kojih je proistekla Deklaracija o istorijski potpuno opravdanoj reafirmaciji narodnog imena, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, narednih dana, organizuje niz aktivnosti koje su posvećene promociji stvaralaštva i uglednih ličnosti.

Foto: bvcg.me
Foto: bvcg.me

Izložbom “Odsjaj minulih vremena”, kako su saopštili, žele da iskažu posebno poštovanje likovnim umjetnicima, onima koji su svojim djelima na najlepši način uzdizali vrijednosti svoga kraja i bogatstva tradicije iz koje su potekli, i stvorili djela koja svjedoče o raskošnoj, osebujnoj kulturnoj poetici u Crnoj Gori.

“Prikazana djela upućuju na široka shvatanja likovnih izražajnosti koja su jedan od postulatskih temelja sveopštih magistralnih tokova umjetnosti našeg podneblja, i areale naše multinacionalne i multikonfesionalne raznolikosti”.

Kako su saopštili, zastupljeno je 12 umjetnika, koji su rođeni između 1915 i 1960. godine, ali su ostavili vrijednosti za poštovanje i ponos svih njih.

Realizaciju ovog likovnog omaža, inicirao je Mirsad Rastoder a kreirali akademski umjetnici- komesari izložbe Selma Đešević, Aldemar Ibrahimović i Senad Pepić.

Ova izložba održaće se u Podgorici, Centar savremene umjetnosti, galerija “Centar”, Njegoševa 2, u četrvtak, 17.03.2022. u 20 sati, a u Pljevljima, galerija,”Vitomir Srbljanović”, 30.marta u 20 sati.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor