DANI DIJASPORE: Dijaspora bez Petnjice može, ali Petnjica bez dijaspore NE

U nedjelju su Centru za kulturu Petnjica svečano počeli 20. Dani dijaspore u Petnjici.

Na samom početku manifestacije, prisutnima se obratio Mehmed Adrović, predsjednik Skupštine opštine Petnjica i istakao da mu je čast da u ime SO Petnjica i u lično ime poželi dobrodošlicu dijaspori u svoj zavičaj.

Između ostalog Adrović je u svom obraćanju istakao da dijaspora bez Petnjice može, ali Petnjica bez dijaspore ne može.

,, Vaš patriotski čin, svakog od vas rasutih po Evropi i svijetu uvažavamo kao pravi primjer ljubavi prema svom zavičaju. Ovaj skup je prilika da vam se na tome iskreno zahvalimo.

Na samom kraju kao i uvijek mogu da kažem da dijaspora bez Petnjice može, dok Petnjica bez dijaspore ne može“, kazao je Mehmed Adrović.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović je uputio srdačnu dobrodošlicu i iskazao veliko zadovoljstvo što i ove godine imamo priliku da manifestaciju Dani dijaspore upriličimo kako to zaista i dolikuje, i po čemu je Petnjica već duži niz godina prepoznata.

„Ko bi rekao da je prošlo 20. godina, hvala vam što ste danas ovdje a mnogi ste bili i prije 20 godina sa nama. Naš kraj, naša država je imala mnogo toga za ove dvije decenije, imali smo zaista napredak, zataj uspijeh su zasluženi predstavnici državnih organa, predstavnici lokalnih organa, naši privrednici koji su zaista potencijal za naš kraj. Hvala predstavnicima i predsjednicima mesnih zajednica koji su dali veliki doprinos, takođe nevladinom sektoru, prisutnim medijima koji na svaki način doprinose razvoju naše sredine, kao i svima vama koji svojim prisustvom odajete veliko prizanje“, kazao je predsjednik Opštine Samir Agović.

Na manifestaciji se obratio direktor uprave za dijasporu prof. dr Šefket Krcić, predsjednik saveza za dijaspore i iseljenika Crne Gore prof. dr Muamer Kalić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, u ime Evropske dijaspore obratio se Hamdija Rastoder i  Refik Akova.

Na manifestaciji Dani dijaspore u Petnjici dodijeljena su priznanja za izuzetan doprinos afirmaciju, trajanje i održavanje dana dijaspore u Petnjici.

Priznanja je uručio predsjednik Opštine Samir Agović, potpredsjednik Opštine Sevludin Šabotić i predsjednik skupštine opštine Petnjica Mehmed Adrović.

Priznanja su uručena Upravi za dijasporu, Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina „CEKUM“, Radiju televiziji Crne Gore, urednici turističe redakcije televizije Crne Gore Oliveri Vukadinović, rektoru Sarajevskog univerziteta prof. dr Rifatu Škrijelju, Zavičajnom klubu „BIHOR“, Bošnjačkom donatorskom fondu Luksemburg, udrženju „Montnegro Luksemburg“, udruženju ,, Evropa za Petnjicu“, udruženje kooperacija „Luksemburg Crna Gora“, Crnogorskoj dijaspori u Švajcarskoj, udruženju građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, udruženju građana porijeklom iz Sandžaka podružica Petnjica, udruženju ,,Bihor naš zavičaj“.

Priznanja će takođe biti naknadno uručena onim koji nijesu bili u prilici da prisustvuju manifestaciji Dani dijaspore.

Priznanja su dobili i istaknuti pojedinci u dijaspori: Desto Adrović, Hadro Adrović, Fajo Cikotić, Šemsudin Hadrović, Esko Halilović, Etem Kožar, Iljaz Kožar, Munir Latić, Sait Latić, Mersudin Ličina, Ramo Mehović, Ernad Mehović, Ernad Mehović, Zumber Muratović, Esad Palamar, Mijaz Ramdedović, Munir Ramdedović, Bajram Rastoder, Ćazim Rastoder, Hamdija Rastoder, Iljaz Rastoder, Jupo Rastoder, Džeko Skenderović, Nizar Skenderović, Nusret Skednerović, Remzo Skednerović, Džeko Šabotić, Edin Šabotić, Esko Šabptić, Rešad Šabotić, Sabit Šabotić, Zećp Šabotić i Mehmed Šabotić.

Prizanja pojedincima koji nijesu bili prisutni manifestaciji biće naknadno uručena.

Veče je ulješano uz DUO CLASSIKO:Dina Kukalj (violina), Safet Drljan (harmonika), pjesme Tanje Šeter, Igora Đurovića, Rajka Jolčića, Iska Mulabegovića kao i igre KUD ,, Bihor“.

Svečano veče je završeno igrom ,,Sandžak“.

Program je vodio  dr Miomir Maroš.

izvor: Radio Petnjica

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor