Search
Close this search box.

Danas odlučujući sastanak lidera stare većine: Traži se premijer

Novi sastanak biće održan u Skupštini, sa početkom u 12 časova

Predstavnici stranaka parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine nastavljaju danas pregovore o rješavanju političke krize, u kojima će pokušati da dođu do dogovora o izboru nove vlade i novog skupštinskog rukovodstva.

Novi sastanak biće održan u Skupštini, u 12 časova, a njemu bi trebalo da prisustvuju lideri svih stranaka, koje su uključene u pregovore.

Na prethodnom sastanku, četvrtom po redu, funkcioneri nisu mogli da se dogovore oko budućeg mandatara. Demokratski front (DF) predložio je lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andriju Mandića, GP URA trenutnog premijera Dritana Abazovića, dok su se iz Demokratske Crne Gore odrekli i funkcije premijera, kao i predsjednika Skupštine. Međutim, njima nije prihvatljivo da premijer ostane Abazović, a prema njihovim riječima, najbolje bi bilo da na čelu najvišeg zakonodavnog doma bude žena. Neki od predloga su bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i poslanica Pokreta za promjene (PZP) Branka Bošnjak.

Poslanice Demokratskog fronta (DF) apelovale su na sve političke lidere većine od 30. avgusta 2020. godine da, kako su kazale, odgovorno i ozbiljno pristupe traženju kompromisa kako bi se što prije došlo do predloga mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, ukoliko su, kako su kazale, potpisi na nedavno usaglašeni sporazum zaista iskreno dati.

Poslanice Simonida Kordić, Branka Bošnjak, Maja Vukićević, Jelena Božović, Jovanka Bogavac i Nataša Jevrić poručuju da se treba uzdržati od isključivih stajališta i, kako su kazale, posebno od kadriranja u tuđim partijama.

„Kao visoke funkcionerke organizacije koja je utemeljena u sopstvenom iskustvu i posebno narodnoj volji, smatramo nužnim da se svi uzdržimo od isključivih stajališta i posebno od kadriranja u tuđim partijama, čime se narušava postignut sporazum, te da se iskreno posvetimo ovom istorijskom zadatku. Ukoliko ne dođe do dogovora, svi ćemo biti gubitnici, bez obzira na pol, partijsku pripadnost ili neku drugu posebnost“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Demokratski front predložio jednog kandidata za mandatara, Andriju Mandića te da su, kako navode, imajući u vidu da su ostali politički subjekti ostali pri svojim predlozima, u cilju deblokade procesa pregovora odlučili da odustanu od insistiranja na poziciji mandatara, kako bi se dodatno relaksirali odnosi i lakše došlo do dogovora.

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je spreman da se povuče ako se nađe premijer koji će na isti način odgovoriti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da bi na poziciji mandatara volio da vidi direktoricu MANS-a Vanju Ćalović Marković.

„Moramo da vidimo kompletnu strukturu Vlade. Oni su srušili Vladu bez plana, to jest imaju plan i ne znaju kako da ga realizuju. Predstavnici GP URA koji učestvuju u pregovorima imaju sva ovlašćenja. Ne možemo izaći iz krize ako neko ima dogovor sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), ako neko ima neke preuzete obaveze“, kazao je Abazović.

Kako je naveo, cilj rušenja Vlade jeste da se stvori većina od najmanje 49, koja treba da posluži za izbor vrhovnog državnog tužioca.

„Da bude smijenjena (MajaJovanović, i da osoba koja dođe na njeno mjesto smijeni specijalnog državnog tužioca“, dodao je Abazović.

Upitan da li će biti postignut dogovor stare parlamentarne većine, Abazović je rekao da je u ovom trenutku mehanizam u rukama predsjednika države Mila Đukanovića.

„Čak iako se postigne neki dogovor, Đukanović ustavno može da da mandat nekome drugome. Možda nekome iz DPS-a, predstavnicima manjinskih naroda, nezavisnom kandidatu. O tome se moralo razmišljati ranije“, kazao je Abazović.

On je naveo da o tome ko će ponijeti odgovornost za eventualni neuspjeh u dogovoru, treba građani da procjenjuju. Rekao je da ako Đukanović ne da mandat nikome, ide se u izbore, a situaciju komplikuje to što nemamo jednog sudiju Ustavnog suda.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović kazala je da direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković ima punu podršku za kandidata za mjesto mandatara, ako ona želi tu funkciju.

Prava Crna Gora pozvala je lidere pobjednika 30. avgusta da već danas sjednu za sto u cilju, kako je kazao, konačne izgradnje istorijskog dogovora, jer takav dogovor u ovom trenutku duguju svim građanima Crne Gore.

Popović: Neistine Abazovića

Potpredsjednica i poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović kaže da neistine premijera Dritana Abazovića više nijesu smiješne već, kako kaže, opasne po društvo. Ona je navela da je Abazović jedini u dogovoru sa DPS-om.

„Prije samo sto dana se svojim potpisom sa Milom Đukanovićem obavezao da će URA, DPS, SDP i SNP izabrati vrhovnog državnog tužioca, na isti način kako su na predlog Mila Đukanovića smijenili generala Đurovića i umjesto njega za načelnika Generalštaba izabrali DPS-ovog generala“, navodi Popović u reagovanju.

Reagovala je i na Abazovićevu izjavu da je on za dogovor, ali da ipak vladu treba da formiraju oni koji su je srušili.

„On i dalje misli da se parlamentarne većine formiraju rušenjem vlade, a ne izborom vlade. Zaboravio je ovaj velemajstor spina i neistina kako je DPS iz opozicionih klupa vratio u klupe poslanika koji sada vrše vlast, tako što je od njih tražio podršku za izbor 43. vlade uz obećanu nagradu po dubini. Ovaj velemajstor spina i neistina potvrdio je kako je spreman da povuče kandidaturu ako se nađe bolji od njega. Ovo je za vjerovali ili ne“, navodi Popović.

Kaže i da je Abazović zaboravio na to da je Milo Đukanović njegov koalicioni partner, a Raško Konjević, potpredsjednik Vlade, izabran na Abazovićev predlog.

izvor: BeraneOnline

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor