Dan otvorenih vrata u JU Centar za socijalni rad opština Pljevlja i Žabljak

U okviru aktivnosti koje se sprovode radi afirmacije instituta porodičnog smještaja – hraniteljstva kao alternativnog oblika zaštite djece bez roditeljskog staranja, odnosno djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, Centar za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak je, dana 22.09.2022. godine, sa
početkom u 11.00 sati, u velikoj sali Centra za socijalni rad za opštine Pljevlja I Žabljak, organizovao ,,Dan otvorenih vrata” sa temom: “Razvoj hraniteljstva u sa osvrtom na standardno hraniteljstvo u opštini Pljevlja”.
Kako su ranijih godina na istu temu u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata” održane prigodne prezentacije pred širim auditorijumom to smo smatrali da je ovom prilikom dovoljno, a vodeći posebno računa o bezbjednosnim mjerama radi sprječavanja širenja infekcije koronavirusom, raniju prezentaciju
predočiti manjem skupu zainteresovanih subjekata.
Za tu priliku upriličena je prigodna prezentacija koju su, nakon uvodne riječi realizovali trener za hraniteljstvo i stručni radnici Centra. Prezentaciji su prisustvovali hranitelji, kandidati za hranitelje, stručni radnici ustanova koje se bave socijalnom djelatnošću te jedan broj građana opštine Pljevlja.
Kroz prigodnu prezentaciju prisutni učesnici su u najkraćem upoznati sa razvojem hraniteljstva kao alternativnom modela zaštite djece bez adekvatnog roditeljskog staranja sa posebnim osvrtom na stanje u toj oblasti u opštini Pljevlja kao i sa nacionalnom legislativom kojom se reguliše ova oblast, načinom na koji se postaje hranitelj, problemima smještaja u porodicu djece sa smetnjama u razvoju te dobrobitima koju djeca bez roditeljskog staranja, ali i sami hranitelji, ostvaruju kroz institut porodičnog smještaja – hraniteljstva.
Kao svojevrsni kuriozitet, kada je u pitanju ova oblast, istaknuta je činjenica da se samo jedno dijete sa teškim kombinovanim smetnjama sa područja opštne Pljevlja nalazi na smještaju u ustanovi socijalne zaštite, s tim
da se nijedno dijete ne nalazi na hraniteljstvu izvan teritorije opštine Pljevlja. Takođe je istaknuto da se trenutno na porodičnom smještaju u sedam pljevaljskih hraniteljskih porodica nalazi ukupno osmoro djece i to: četvoro sa područja ove opštine i četvoro sa područja drugih crnogorskih opština.
Nakon prezentacije data je mogućnost svim prisutnim da kroz postavljanje pitanja predstavnicima Centra otklone dileme vezane za samu temu, što su prisutni i iskoristili.
Na kraju, predstavnici Ju Centar za socijalni rad uputili su otvoren poziv zainteresovanim građanima opštine Pljevlja da se obrate nadležnom Centru za socijalni rad gdje će od stručnih radnika dobiti podrobnije informacije vezane za hraniteljstvo.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor