Search
Close this search box.

Damjanović i Žugić u Vašingtonu: Građani i privreda mogu očekivati oporavak javnih finansija i realnog sektora

Finansijska stabilnost i predvidivost, kao i realno planirana i održiva budžetska politika za ovu i narednu godinu, daju za pravo da crnogorski građani i privreda mogu očekivati oporavak javnih finansija i realnog sektora, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Ubrzana realizacija davno započetih projekata sa Svjetskom bankom (SB), kao i najava novih aranžmana, ukazuje da se vraća kredibilnost države u odnosu na ključne međunarodne finansijske partnere”, kazao je Damjanović na sastancima sa predstavnicima te finansijske institucije.

Damjanović je dodao da su Vlada i parlament pokazali visok nivo odgovornosti nedavnim usvajanjem rebalansa budžeta, što doprinosi stabilnijoj finansijskoj klimi u državi i predvidljivijem ambijentu za eventualne aranžmane sa komercijalnim finansijskim sektorom.

Crnogorska delegacija, koju predvode Damjanović i guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, učestvuje na godišnjem zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i SB u Vašingtonu.

Iz Ministarstva finansija i CBCG je saopšteno da se crnogorska delegacija sastala se potpredsjednicom SB za Evropu i Centralnu Aziju, Annom Bjerde, izvršnim direktorom SB, Koenom Davidseom, direktorom Sektora za Evropu, Alfredom Kammerom i šefom Misije za Crnu Goru, Srikantom Seshadrijem.

Na sastancima je razgovarano o izazovima sa kojima se suočava globalna ekonomija, a odnose se, prvenstveno, na rat u Ukrajini, visoku inflaciju i energetsku nesigurnost, te produženo trajanje pandemije koronavirusa.

“Uz visoke predstavnike SB, i predstavnici MMF-a su iskazali spremnost za intenzivniju saradnju sa crnogorskom stranom”, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva i CBCG.

Pored veoma korisnih i plodotvornih razgovora sa predstavnicima misije MMF-a za Crnu Goru, Damjanović se sastao i sa predstavnicima Sektora za fiskalne poslove te institucije, na čelu sa Juanom Torom, zamjenikom direktora zaduženim za Crnu Goru, na kojem je bilo riječi o konkretnim mogućnostima za tehničku i savjetodavnu podršku koju MMF pruža i namjerava da pruži Crnoj Gori.

Žugić je saopštio da je finansijski sistem u Crnoj Gori, uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju i fiskalnim rizicima, zdrav i stabilan, prvenstveno zahvaljujući dobrom stanju crnogorskog bankarskog sektora.

On je kazao da su banke u Crnoj Gori stabilne, visoko likvidne i adekvatno kapitalizovane, dok je povjerenje klijenata izuzetno visoko, što se najbolje očitava u rekordnom nivou depozita.

„Adekvatnim odabirom i pravovremenom implementacijom 11 setova mjera, koje su prvenstveno bile usmjerene na podršku privredi i građanima, očuvali smo likvidnost i stabilnost banaka“, rekao je Žugić.

On je dodao da CBCG trenutno sprovodi aktivnosti na planu preveniranja rasta učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim, kroz dnevno izvještavanje i komunikaciju sa bankama, unapređenje on-site i off-site kontrola, frekventniju superviziju i praćenje makroekonomskih indikatora, kao i eksternih rizika.

Takođe, zbog visokih stopa inflacije i rasta euribora, CBCG realizuje aktivnosti sa ciljem ublažavanja posljedica potencijalnog rasta kamatnih stopa u zemlji, preko instrukcija datih bankama za blagovremenu pripremu programa zaštite klijenata.

U crnogorskoj delegaciji su, pored Damjanovića i Žugića, i vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović i direktorka Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku u CBCG Marijana Mitrović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor