Search
Close this search box.

Crnogorski izvođači predstavili nove numere na festivalu „Stare note – novi zvuci”

Nakon Večeri mladih zvijezda na tradicionalnom festivalu crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci”, sinoć su afirmisani crnogorski izvođači predstavili svoje nove numere u KIC-u “Budo Tomović”.

Foto: S.B.
Foto: S.B.

Kompozicije inspirisane crnogorskim melosom premijerno su predstavili Šukrija Žuti Serhatlić, Tanja Šeter, Igor Đurović, Zoran Džiknić, Dragan Račić, Milica Vojinović, Zdravko Đuranović, Dejan Škuletić, Kenan Kurtanović, Radoje Rajo Simonović, Marijana Martinović, Novak Laketić, Nezo Haverić, Nikola Bušković, Rade Magovčević, Rajko Bulatović, Miki Šuškavčević, Novo Babić, Maja Kalezić, Dejan Dulović, Baćko Kovačević, Nataša Mijušković, Almir Martinović i Ansambl,,Prijatelji”.

Zdravko Đuranović je kazao da Festival “Stare note – novi zvuci” već u svom nazivu ima jednu asocijaciju, podsjećanje na stare tradicionalne vrijednosti muzike ali isto tako i podsjećanje da muzika ne može da stane na tim vrijednostima nego treba da se stvara i nova muzika koja će možda za nekih 50 godina takođe biti kulturno nasleđe Crne Gore. On je podsjetio na to da je ovaj festival mnogo dragocjen muzičkoj kulturi Crne Gore. Zato što daje priliku, prije svega mladim ljudima da pokažu svoj talenat i to ne u bilo čemu nego u obradi starih crnogorskih pjesama, a takođe daje priliku crnogorskim autorima da svoje kreativnosti upravo tim asocijacijama na Crnu Goru, Podgoricu daju doprinos u vidu tekstova, muzika, aranžmana., kazao je on. Takođe je to i prilika i za druge pjevače možda starije generacije da predstave nešto svoje iz novijeg opusa, dodajući da ovakav muzički festival treba podržati i stati uz njega da bude još bolji, treba podržati u zahvaliti se svima koji su uspjeli da ovaj festival za nekoliko godina uzdignu do jednog umjetničkog nivoa, kazao je Đuranović. To su prije svega KIC Budo Tomović, RTCG i svakako orkestar Saše Magovčevića a posebno ističući Sašu koji je svojim aranžmanima zaista dao zvuk ovom festivalu, kazao je Đuranović.

Jedna od učesnica festivala, Tanja Šeter, publiku je pozdravila pjesmom Đetić i đevojka, za koju je sama napisala tekst i muziku a aranžman uradio njen dugogodišnji prijatelj i saradnik Predrag Peđa Nedeljković.

Šeter je kazala da joj je zadovoljstvo što učestvuje na petom, jubilarnom festivalu, Stare pjesme-novi zvuci, i to ne samo kao izvođač, nego i kao kompletni autor dvije kompozicije, kao i autor teksta na jednoj. Divna prilika i njima, kako je kazala, koji imaju nove pjesme da ih promovišu, kao i mladim muzičkim nadama da se počnu baviti izvornom muzikom, poručila je ona, pošto je na prvoj večeri 18 mladih ljudi izvelo po jednu izvornu pjesmu, dodajući da je to lijep temelj za neku budućnost izvorne muzike. Neka svake godine barem po jedno mlado biće zavoli izvornu muziku i počne njome da se bavi, misija ovog festivala će biti ispunjena, poručila je Šeter.

Svi izvođači su, kao i prethodnih godina, nastupili uz pratnju orkestra Aleksandra Saše Magovčevića, koji je umjetnički direktor KIC-ovog festivala.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor