Search
Close this search box.

Crnogorski državljani do daljeg ne mogu u zemlje Evropske unije

Savjet Evropske unije usvojio je novu ažuriranu listu zemalja čijim državljanima je dozvoljeno putovanje u EU, i sa kojima bi od 31. jula trebalo da se postepeno ukidaju ograničenja putovanja.

Crna Gora, kao ni zemlje regiona, ne nalaze se na ažuriranom spisku Savjeta Evropske unije.

U odnosu na prije dvije nedjelje sa liste je uklonjen Alžir, dok nijedna nova zemlja nije dodata na listu.

Na listi zemalja van EU cijim državljanima je dozvoljeno putovanje su sada: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada je riječ o Kini, za tu zemlju se očekuje princip reciprociteta.

Kriterijumi kojima se određuje koje će zemlje biti na listi odnose se prvenstveno na epidemiološku situaciju, mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje kao i socijalne i ekonomske parametre, saopšteno je iz Savjeta.

Ova lista, kako navode, i dalje će biti redovno revidirana, nakon konslutacija sa Komisijom i relevantnim agencijama EU, kao i procjenama zasnovanim na epidemiloskom kriterijumima.

“Ograničenja putovanja mogu biti djelimično ili potpuno ukinuta za određenu treću zemlju koja je već na listi na osnovu promjena nekih od uslova i kao posljedica procjene epidemiološke situacije. Ukoliko se situacija u zemlji sa liste brzo pogorša, trebalo bi primijeniti hitno odlučivanje”, navodi se u preporukama Savjeta.

Na novoj ažuriranoj listi nema novih zemlja, niti bilo koje države sa Zapadnog Balkana.

Savjet predlaže da od ovih ograničenja budu izuzeti: državljani EU i članovi njihovih porodica,  rezidenti sa dugim boravkom u EU i clanovi njihovih porodica, i putnici sa opravdanom svrhom ili potrebom putovanja.

Preporuke Savjeta, nisu pravno obavezujuće, a države članice ostaju odgovorne za implementaciju njihovog sadržaja.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor