Crna Gora u EU je u nacionalnom interesu Austrije

Posjeta Beču predstavlja prvu zvaničnu posjetu predsjednika Crne Gore Republici Austriji od obnove nezavisnosti.

Bilateralni odnosi Crne Gore i Austrije su odlični, a u narednom periodu radiće se na jačanju saradnje između dvije zemlje, poručeno je sa sastanka predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednika Republike Austrije Aleksandera Van der Belena. Obostrano je izraženo zadovoljstvo povodom odlične bilateralne saradnje u brojnim oblastima, sa akcentom na odbranu, unutrašnje poslove, jačanje vladavine prava i unapređenje demokratskih standarda.

MILATOVIĆ U AUSTRIJI/ – PREDSJEDNIK CG

Milatović je dočekan uz najviše državne počasti u predsjedničkoj palati Hofburg u Beču gdje je održan tet-a-tet sastanak saVan der Belenom, na čiji poziv predsjednik Milatović boravi u prvoj zvaničnoj posjeti toj zemlji. Posjeta Beču predstavlja prvu zvaničnu posjetu predsjednika Crne Gore Republici Austriji od obnove nezavisnosti.

Održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države kome je prisustvovala i federalna ministarka za EU i Ustav Karolina Edštadler, a teme razgovora bile su jačanje političke i ekonomske saradnje, kao i podrška Austrije kao značajnog partnera ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Predsjednik države je zahvalio predsjedniku Van der Belenu na kontinuiranoj podršci Austrije evropskoj integraciji Crne Gore, istakavši da je Austrija jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera naše države.

On je Predsjedniku Austrije zahvalio i na ličnom angažmanu kada je u pitanju evropska politika proširenja na zapadno-balkanski region i iskazao uvjerenje da će Austrija i dalje biti snažan promoter našeg puta u EU.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora do 2028. postati punopravna članica EU čemu je, kako je istakao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat. Naglasio je značaj podrške Austrije našem evropskom putu i kroz podizanje svijesti ostalih članica o važnosti snaženja politike proširenja kada je u pitanju Crna Gora, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Van dre Belen je kazao da zvanični Beč aktivno podržava vanjskopolitički kurs Crne Gore i cijeni napredak koji je do sada ostvaren na unutrašnjem planu.

Iskazao je punu podršku daljim reformskim procesima i ukazao na doprinos koji je naša zemlja svojim pozitivnim primjerom pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona.

Milatović je istakao potrebu unaprjeđenja saradnje na ekonomskom planu i većeg prisustva austrijskih investicija u našoj zemlji, te dodao da je postavljeni cilj da u narednom periodu Austrija postane jedan od pet najvećih investitora u Crnoj Gori.

Ukazao je i na dosljednost Crne Gore evroatlantskim vrijednostima posebno kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu, istakavši da naša država podrškom ukrajinskom narodu nastoji da pošalje poruku evropskog jedinstva i razumijevanja.

– Predsjednik države je podsjetio  da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027. i zatražio podršku austrijske strane. Na kraju, on je austrijskog predsjednika pozvao da učini zvaničnu posjetu našoj zemlji, što će biti dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa, navodi se u saopštenju.

Prvog dana boravka u zvaničnoj posjeti Austriji, Milatović se sastao i sa predstavnicima Instituta društvenih nauka i održao predavanje na Bečkoj diplomatskoj akademiji gdje je govorio na temu “Proširenje EU za stabilnost”.

Bio je gost radne večere koju su upriličili predsjednik Udruženja industrijalaca i predstavnici vodećih austrijskih kompanija, gdje je austrijske privrednike pozvao da investiraju u Crnu Goru.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor