Search
Close this search box.

Crna Gora šesta zemlja u Evropi sa najvećim prisustvom mafije i organizovanog kriminala

„Crna Gora je glavna ulazna tačka za trgovinu kokainom iz Latinske Amerike. Droga ulazi u Crnu Goru, prolazi kroz druge balkanske zemlje, a zatim završava u Evropskoj uniji. Luka Bar je takođe prepoznata kao evropski centar za šverc cigareta, a to je trgovina koju podržavaju i visoki zvaničnici i neki političari“.

Na Youtube kanalu „Amazing Europe“ može se vidjeti lista deset zemalja sa najvećim prisustvom mafije i organizovanog kriminala. Iako je uglavnom prva asocijacija na mafiju Italija, istraživanje je pokazalo da je u vrhu Turska. Zanimljivo je da je Crna Gora zauzela šesto mjesto. Podaci su bazirani na osnovu „Globalnog indeksa organizovanog kriminala“.

Globalni indeks organizovanog kriminala pokazuje da je Evropa drugi najbezbjedniji kontinent kada je u pitanju opasnost od organizovanog kriminala, ali se neke evropske zemlje i dalje ističu po prisustvu i žestini nekih moćnih kriminalnih grupa.

Ističu da su dvije glavne prednosti organizovanog kriminala u Crnoj Gori njena geografska lokacija i povezanost tih grupa sa državnim organima.

„Crna Gora je glavna ulazna tačka za trgovinu kokainom iz Latinske Amerike. Droga ulazi u Crnu Goru, prolazi kroz druge balkanske zemlje, a zatim završava u Evropskoj uniji. Luka Bar je takođe prepoznata kao evropski centar za šverc cigareta, a to je trgovina koju podržavaju i visoki zvaničnici i neki političari. Uzgoj kanabisa na otvorenom sve je rasprostranjeniji u Crnoj Gori, a dvije glavne destinacije su Španija i Njemačka“, ocjena je kanala „Amazing Europe“.

Iznuda i reketiranje je takođe rasprostranjeno u građevinskom sektoru u Crnoj Gori i vrši se protiv raznih preduzeća i hotela u gradovima kao što su Podgorica, Budva, Herceg Novi i Bar.

U Crnoj Gori raste i problem ilegalnog tržišta divljači.

„Zaštićene vrste kao što su mrki medvedi, bjeloglavi i pelikani se hvataju živi i prodaju ilegalno u drugim evropskim zemljama. Dva najmoćnija i najnasilnija klana u Crnoj Gori su Škaljarski i Kavački. Oni se uglavnom bave pranjem novca i trgovinom kokainom iz Latinske Amerike, a ozloglašeni su po primjeni ekstremnog nasilja ne samo u Crnoj Gori već i u Srbiji“, naveli su oni.

S toga, prema pomenutom izvještaju, Srbija je na petom mjestu – ispred sedmoplasirane Španije, Bjelorusije koja je osma, Bosne i Hercegovine i desetoplasirane Francuske.

Četvrta na listi je Italija, a ispred nje su Ukrajina, Rusija i na prvom mjestu Turska.

Izvor: Berane online

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor