Crna Gora ostvarila značajan napredak u zaštiti zdravlja životinja

Novi informacioni sistem, kao i slobodan status Crne Gore od bolesti bjesnila, praćenje kretanja životinjskih bolesti i efikasna borba protiv istih, pokazuju da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u ovoj oblasti. To je zaključeno na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimira Jokovića sa pomoćnikom direktora Svjetske organizacije za zdravlje životinja WOAH i regionalnim direktorom organizacije za Evropu Budimirom Plavšićem.

Foto: gov.me
Plavšić je boravio u Crnoj Gori u okviru ekspertske misije koju je WOAH  u saradnji sa Kancelarijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), kroz mehanizam “GF TADs”, organizovao kao pomoć Crnoj Gori, a po dobijanju obavještenja o prvim slučajevcima afričke kuge svinja u populaciji divljih svinja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakao je da je saradnja WOAH-a sa Crnom Gorom od velike važnosti, kako kroz borbu protiv bolesti životinja i uticaja na javno zdravlje, tako i kroz važnost plasmana naših proizvoda na evropskom i svjetskom tržištu, ali i olakšan transport roba i živih životinja.

“Gospodin Plavšić pohvalio je dobru saradnju ove organizacije sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz niz projekata koje je ova Uprava realizovala u saradnji sa WOAH-om, kao i značaj učešća Crne Gore na međunarodnim aktivnostima kojima WOAH i FAO pružaju podršku”, navodi se u saopštenju.

Kako su zaključili, novi informacioni sistem, kao i slobodan status Crne Gore od bolesti bjesnila, praćenje kretanja životinjskih bolesti i efikasna borba protiv istih, pokazuju da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u ovoj oblasti.

“Sama pojava afričke kuge svinja u blizini granice i u populaciji divljih životinja, dokaz su da je veterinarski sistem Crne Gore dao sve od sebe da preduprijedi pojavu ove bolesti”, navodi se u saopštenju.

Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković zahvalio se Plavšiću na izuzetno brzoj reakciji i slanju ekspertske misije u Crnu Goru, i rekao da je ovo dokaz da Crna Gora u organizaciji WOAH ima pouzdanog partnera.

Predočio je rezultate dosadašnje saradnje između Crne Gore i ove organizacije, ali i predloge i ideje za novu saradnju.

Svi učesnici sastanka složili su se da će i u narednom periodu očuvati dobru saradnju, ali i raditi na unaprijeđenju iste.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor