Crna Gora je pred vratima recesije

Crna Gora se nalazi pred recesijom. Ekonomija je u padu i svakako upozorava na veliku opasnost, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

U Jutarnjem programu TVCG Drecun je rekao da naša ekonomija bilježi pad, te da je pitanje gdje će se taj pad zaustaviti i da li će ući u negativnu zonu.

„A ja vjerujem da hoće. U nekim zemljama je već ušao. Na nivou svijeta smo oko nule. Recesija je nešto što karakteriše jedna vremenska serija. Ako imate tri perioda koja mjerite u negativnoj zoni, onda možete da govorite o recesiji. Možda je rano da govorimo, tek je jedna godina istekla. Evo da sačekamo. Trend je silazan svakako i upozorava na veliku opasnost“, rekao je Drecun.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i rastu cijena, Drecun kaže da sindikalci često pozivaju državu da pomogne.

„Moramo biti pošteni i reći da Crna Gora ne može da pomogne ako nema realne izvore te pomoći. Crna Gora nema emisiju novca. Mi imamo parazitsku Centralnu banku koja ničemu ne služi sem kontroli banaka, i još nečemu, ali to nije tema emisije“, rekao je Drecun.

Crna Gora bi, saglasan je, trebalo da pomogne, ali se pita odakle.

„Crna Gora nema mogućnosti kao zapadne ekonomije koje emituju novac. Možemo da se okrenemo svojim resursima ili da pozajmljujemo novac, pa da taj novac dijelimo kao subvenciju“, rekao je Drecun, uz ocjenu da je naša ekonomija devastirana, i to ne samo posljednjih 30 godina.

Problematičan je daleko veći uvoz od izvoza, koji je svega oko 15 posto: „To znači da smo uvozno zavisna ekonomija, da sve što se dešava na svjetskom tržištu pogodiće nas vrlo brzom jer se sve plaća u valuti koja nije naša“, rekao je Drecun.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) kaže da je ima mnogo boljki kad je riječ o crnogorskim potrošačima: „Od zadovoljenja osnovnih potreba pa do načina zadovoljenja tih potreba. Ima previše onih koji krše prava potrošača, a koje nije lako zaštititi“.

Država, kaže ona, mora naći mogućnost da zaštiti potrošača kad su u pitanju osnovne namirnice.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor