Čiste more i obalu na daskama

U akciji u kojoj učestvuju mahom stranci, koji jednom nedjeljno organizuju volontersko kupljenje smeća

Sa jedne od akcija čišćenja, Foto: FB stranica Sup.Monte

U Boki Kotorskoj već neko vrijeme traje nesvakidašnja ekološka akcija koju je pokrenula firme “Sup.Monte” iz Budve, a koju vodi Irina Borodinova.

Kompanija koja se bavi promocijom aktivnog turizma preko posebne ponude veslanja na dasci (stand-up paddling), jednom mjesečno – četvrtkom, na nekoj od lokacija unutar Tivatskog zaliva, organizuje volonterske akcije čišćenja obale. Volonteri u kajacima ili na SUP daskama, mahom stranci koji žive Crnoj Gori ili je posjećuju kao turisti, “naoružani” rukavicama i kesama za otpad, sakupljaju smeće, prvenstveno plastiku, iz mora i sa obala tog dijela Boke.

Nakon aktivnosti sprovedenih na Ostrvu cvijeća, prošlog četvrka očišćen je priobalni dio u kompleksu Župa, a uslijediće i akcije na ostrvu Sveti Marko.

”Zadovoljna sam jer smo uradili dobar posao, jedna obala je gotovo potpuno čista i smeća je manje. Akcije organizujemo jer volimo Crnu Goru i njenu čistoću. Čišćenje se obavlja s mora pa zato volonterima dijelimo daske i odnosimo kese sa otpadom. Aktivnosti uglavnom sprovodimo na ostrvu ili poluostrvu jer se ona rjeđe čiste. Skupljamo plastično smeće i pune vreće odlažemo u kante za otpad. S obzirom na količine sakupljenog smeća, odmah obavijestim Komunalno preduzeće da ih isprazne”, kazala je Irina Borodinova.

Obavještenja o akcijama na kojima se okupi i do dvadesetak volontera, ona dijeli na društvenim mrežama, a njeno i zalaganje ostalih ljubitelja prirode koji na ovaj način čiste i čuvaju obalu i more Boke, podržavaju i lokalni ekološki i NVO aktivisti.

izvor: Vijesti
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor