Cijene nafte blizu 126 dolara

Cijene nafte stabilizovale su se u ponedjeljak ispod 126 dolara, nakon snažnog rasta zbog razgovora o zabrani uvoza tog energenta iz Rusije i zastoja u pregovorima, koji bi trebalo da vrate na tržište iranske barele.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cijena barela na londonskom tržištu je nakon podna bila u plusu 7,44 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 125,55 dolara. Nakratko je skočila na 139,19 dolara.

Na američkom tržištu barel je poskupio 7,69 dolara, na 123,37 dolara, a nakratko je dotakao 130,5 dolara.

Cijena je na oba tržišta u prvih nekoliko minuta trgovine porasla više od deset dolara, na najvišu vrijednost od jula 2008. godine, kada je cijena barela na londonskom tržištu iznosila 147,5 dolara, a u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 147,27 dolara.

Američki državni službenik Anthon Blinken u nedelju je rekao da SAD i evropski saveznici razmatraju zabranu uvoza ruske nafte.

Bijela kuća koordiniše s ključnim odborima Kongresa, koji pripremaju vlastite predloge zabrane.

Na tržištima već vlada nervoza zbog nedovoljne ponude, a Rusija izvozi oko sedam miliona barela nafte i derivata dnevno, najviše u svijetu, s udjelom u globalnoj ponudi od sedam odsto.

Trenutna blokada ruskih luka, zbog napada na Ukrajinu, blokirala je i dio kazahstanskog izvoza.

Howie Lee iz singapurske banke OCBC upozorio je da ako ne bude manjak u snabdijevanju ublažen, cijene nafte mogle bi premašiti rekordne vrijednosti. “Ne bi me iznenadilo kada bi u najgorem scenariju potpune zabrane izvoza ruskih energenata, barel na londonskom tržištu prekoračio 200 dolara“.

Analitičari američke banke JP Morgan procjenjuju da bi cijena barela u ovoj godini mogla porasti na 185 dolara, a analitičari Mitsubishi UFJ Financial Groupa tvrde da bi mogla dostići 180 dolara i izazvati globalnu recesiju.

Napetost je pojačao neizvjestan ishod razgovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koji su u nedjelju „zapeli“ nakon ruskih zahtjeva za američkom garancijom da sankcije Moskvi neće naštetiti ruskoj trgovini s Teheranom.

I Kina je postavila nove zahtjeve, tvrde izvori.

Američki državni službenik odgovorio je Rusiji da sankcije nemaju nikakve veze s potencijalnim nuklearnim sporazumom s Iranom.

Amrita Sen iz Energy Aspectsa kazala je da je Iran bio jedini faktor koji je obuzdavao dalji rast cijena nafte na tržištu, ali ako sporazum o iranskom programu bude odložen, prema njenim rijecima, rezervoari bi se mogli isprazniti puno brže, posebno ako ruski bareli na duže vrijeme ostanu izvan tržišta.

Visoki iranski bezbjedonosni zvaničnik rekao je u ponedjeljak da su izgledi za uspješan završetak nuklearnih pregovora „i dalje nejasni“.

Iranu će trebati nekoliko mjeseci da vrati naftu na tržište, čak i ako dogovor bude postignut, smatraju analitičari.

Američki zvaničnici odvojeno razgovaraju s kolegama iz Venecuele o mogućnosti ublažavanja naftnih sankcija, ali su u prvim bilateralnim pregovorima na visokom nivou u nekoliko godina postigli tek slab napredak, reklo je pet izvora.

Vašington tim pregovorima pokušava odvojiti Rusiju od ključnog saveznika.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u petak iznosila 113,15 dolara, što znači da je pala 3,91 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor