CGO: MZ i IJZ da daju dokaze o razlozima smjene Popović Samardžić, a Ljekarska komora da pokaže je li joj struka ispred politike

CGO traži od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje CG da objave sve razloge smjene dr Milene Popović Samardžić sa načelničke pozicije uz validne dokaze, ali i da objasne javnosti kojim su se zdravstvenim razlozima rukovodili kad su propisali postojeće mjere.

Ovo je važno jer je Popović Samardžić javno opomenula da će te „polumjere“ biti neučinkovite čemu danas svjedočimo kada CG obara rekorde u broju inficiranih. CGO poziva i Ljekarsku komoru CG da se oglasi ovim povodom, a kako bi javnost znala je li im struka ispred politike.

Popović Samardžić nije bila miljenica prethodnih vlasti upravo zbog beskompromisnog ukazivanja na probleme u zdravstvenom sistemu. Zbog tih svojih pregnuća je 2019. godine dobila nagradu #CGO i Festivala #UBRZAJ za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma.

Nema kvalitativne promjene dok bilo ko u sistemu misli da je nepogrješiv i ograničava javni i stručni diskurs. Cenzurisanje zdravstvenih radnika, kao i svih slobodnomislećih ljudi, podjednako je opasno za demokratsko društvo, koliko i aktuelni virus za javno zdravlje.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor