Search
Close this search box.

CG 60 miliona iz fonda makrofinansijske podrške EU

Evropska komisija usvojila je predlog o makro-finansijskoj podršci od tri milijarde eura za deset zemalja procesa proširenja i partnerskih zemalja, a Crnoj Gori biće na raspolaganju 60 miliona eura, saopšteno je iz Evropske komisije. Sredstva makrofinansijske pomoći biće dostupna tokom 12 mjeseci u formi zajmova po visoko povoljnim uslovima.

Evropska komisija usvojila je prijedlog o makro-finansijskoj podršci (MFA) od tri milijarde eura za deset zemalja procesa proširenja i partnerskih zemalja, kako bi im pomogla da se ograniče ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa. Predlog je na vrhu strategije paketa “Team Europe”, koji obuhvata opsežni i ciljani odgovor kako bi se pomoglo partnerskim zemljama u borbi sa pandemijom koronavirusa. To predstavlja važan pokazatelj solidarnosti EU sa ovim zemljama, u vrijeme krize bez presedana, navode iz Komisije.

Predlog, koji prati preliminarne procjene finansiranja, predviđa da Crnoj Gori bude raspoređeno 60 milona eura, dok će ostala sredstva makrofinansijske podrške biti omogućena Albaniji 180 miliona, BiH 250 miliona, Gruziji 150 miliona, Jordanu 200 miliona, Kosovu 100 miliona, Moldaviji 100 miliona, Sjevernoj Makedoniji 160 miliona, Tunisu 600 miliona i Ukrajini 1,2 milijarde eura.

“Podrška našim susjedima neophodna je tokom krize kako bi cijeli region bio stabilan. Kao dio globalnog odgovora EU na pandemiju koronavirusa, moramo da pomognemo susjednim zemljama u ublažavanju najgoreg ekonomskog uticaja. Ovi ‘Krizni programi Makro-finansijske pomoći’ će omogućiti da deset zemalja obezbijedi makroekonomsku stabilnost, da sašuvaju građane i preduzeća tokom krize”, kazao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik za resor “Ekonomija u funkciji građana”.

Evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni pozvao je Evropski parlament i Savjet da odobre ovaj važan paket.

“Evropska solidarnost ne smije da stane na granicama EU. U globalnoj krizi, stojimo ili padamo zajedno. Danas, Evropska komisija je preduzela odlučan korak da pomogne deset zemalja u susjedstvu u borbi protiv koronavirusa“, kazao je komesar Đentiloni.

Sredstva makrofinansijske pomoći biće dostupna tokom 12 mjeseci u formi zajmova po visoko povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju neposredne i hitne finansijske potrebe. Zajedno sa podrškom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva mogu doprinijeti jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodjeljivanje pomoći za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socio-ekonomskoh posljedica koronavirusa. Ovaj instrument takođe ostaje dostupan za druge zemlje koje se suočavaju sa problemima platnog bilansa, navode u Evropskoj komisiji.

Predlog komisije treba da usvoje Evropski parlament i Savjet EU.

Iz Kosmije podsjećaju da pored Makrofinansijske pomoći, EU podržava susjedstvo i Zapadni Balkan kroz niz drugih instrumenata, uključujući humanitarnu pomoć, budžetsku podršku, tematske programe, tehničku pomoć kao i preusmjeravanje sredstava i garancija iz Evropskog fonda za održivi razvoj kako bi se podržalo investiranje u sektore koji su nateže pogođeni pandemijom.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor