Cetinjanin izbjegao pritvor, ali mu je zabranjen prilaz Mrvaljeviću

Sudija za istragu Osnovnog suda na Cetinju Borko Lončar odbio je predlog za određivanje pritvora R.V, ali mu je, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje, odredio mjeru nadzora zabrane sastajanja i pristupa predsjedniku cetinjskog Odbora Demokrata Danilu Mrvaljević.

Mrvaljević je prije dva dana na Fejsbuku saopštio da je fizički napadnut na Cetinju, a da se napad dogodio u nedjelju, oko 21:15 sati.

Lončar je, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, odredio mjeru nadzora zabrane sastajanja i pristupa oštećenom Mrvaljeviću, a zbog  sumnje da je R.V. izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje iz čl.399 Krivičnog zakonika Crne Gore. Ubrzo je identifikovan R.V. kao osumnjičeni za napad i njemu je istog dana određeno zadržavanje do 72 sata.

U rješenju Osnovnog suda na Cetinju od danas navedeno je da je sudija za istragu utvrdio da postoji osnovana sumnja za izvršenje krivičnog djela koje se osumnjičenom V.R. stavlja na teret, ali da nema okolnosti koje opravdavaju određivanje pritvora.

V.R. nije ranije osuđivan, pa je sudija utvrdio da u konkretnom slučaju nema posebnih okolnosti koje ukazuju da će on  na sloboditi ponoviti konkretno krivično djelo.

– Sudija za istragu je naglasio da se za krivična djela za koja se postupak vodi u tzv. skraćenom postupku traže posebne okolnosti za određivanje pritvora po predloženom pritvorskom osnovu, a kojih u konkretnom slučaju nema. U odnosu na predlog tužioca da bi osumnjičeni na slobodi mogao izvršiti krivično djelo kojim prijeti, sudija za istragu nalazi da te okolnosti ne proizilaze iz spisa predmeta, jer niko od saslušanih lica nije potvrdio prijetnju na koju je ukazao oštećeni – navedeno je u saopštenju Osnovnog suda na Cetinju.

Podsjeća se da su pred policijom saslušane četiri osobe, od čega su dvije zaposlena na benzinskoj pumpi, gdje se dogodio napad, a druge dvoje su prijatelj Mrvaljevića i rođaka osumnjičenog.

Sa druge strane, sudija za istragu je utvrdio da je opravdano izreći mjeru nadzora zabrane sastajanja i prilaska osumnjičenog prema oštećenom na distanci ispod 10 metara, a u cilju nesmetanog vođenja postupka.

Mrvaljević je na Fejsbuku objavio da se incident navodno desio na jednoj benzinskoj stanici „iz čista mira“.

– Rečeno mi je da se ovaj mladi intelektualac preziva Vujačić. A prepoznao sam ga, jer je to bio jedan od grupe 30-40 intelektualaca koji su me napali i 1. septembra prošle godine, dok sam bio na ručku sa prijateljima u centru grada – napisao je Mrvaljević.

Dodao je da će svu odgovornost za ono što se može desiti ubuduće snositi svi oni zbog kojih se ovima može da ovo čine.

– Pošto decenijama prolazim kroz što prolazim zajedno sa svojom porodicom, dok posljednjih nekoliko godina svako malo doživljavam čak i fizičke napade, sve isključivo zbog mog političkog opredjeljenja i slobode govora zajamčene Ustavom, a ništa se ne preduzima do eventualno prekršajne odgovornosti i 200-300 eura kazne za počinioce i to svaki treći put, od danas ćemo drugačije – napisao je Mrvaljević ranije na Fejsbuku.

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor