Search
Close this search box.

Broj inficiranih u Crnoj Gori i dalje visok

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Marija Božović saopštila je da u Crnoj Gori nema žarišta i eksponencijalnog rasta broja oboljelih od korona virusa, da je broj novoinficiranih i dalje visok.

Foto: Pandemija u Crnoj Gori

U Jutarnjem programu TVCG je kazala da se ne može govoriti o drastičnom smanjenju broja novooboljelih.

“Nemamo eksponencijalnog rasta oboljelih i žarišta, ali je broj zaraženih i dalje visok. To je između 20 i 30 odsto od broja uzoraka. To je neki trend koji je bio i u prethodnom 14-odnevnom periodu, za nijansu niže, ali ne možemo da kažemo da je smanjen drastično broj oboljelih”, kazala je Božović.

Govoreći o nedavno ublaženim mjerama, Božović je rekla i da se redovno prati epidemiološka situacija u zemljama regiona, te da vlada kada donosi mjere uzima u obzir više faktora-

“Epidemiolozi su uvijek za restriktivnije mjere, ali kao i u svijetu ne donosimo mi konačnu odluku, već Vlada, pri čemu Vlada sagledava situaciju shodno više kriterijuma. Tu ne postoji samo efekat koji se dobija od efekata obolijevanja od korone. Ne možemo reći da je donošenje labavijih mjera nešto što je strašno”, kazala je ona. 

Sve mjere su, pojašnjava, plod razmatranja i analiziranja.

Kad je riječ o vakcinisanju ona kaže da će ono biti preporučeno i dobrovoljno. Vakcina protiv korona virusa kad dođe zu Crnu Goru, kako je rekla, čuvaće se u zamrzivačima IJZ-a, Zavoda za transfuziju krvi i na Biotehničkom institutu i biće bezbjedno transportovana do crnogorskih gradova.

Izvor: Rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor