Brnabić: Da nam Brisel kaže da sjutra možemo u EU, ja bih rekla NE

Kada bi nam Brisel poručio da Srbija može sjutra da postane članica Evropske unije, ja bih rekla – ne, jer nismo spremni za to, moramo biti dovoljno jaki i sprovesti reforme, kazala je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

“U interesu Srbije je da postane članica Europske unije (EU) što prije, ali “neće biti kraj svijeta” ako se to ne dogodi 2025. godine”, naglasila je Brnabić u Beogradu, na Samitu EU – Jugoistočna Evropa u organizaciji londonskog “Ekonomista”.

Ona je istakla da je članstvo u EU važno jer je to, prije svega, uspešan mirovni projekat.

“Želimo da dijelimo iste vrednosti i standarde EU, to znači vladavinu prava i transparentnu administaraciju, a sve to vodi većim investicijama i jeftinijim kreditima i uspješnoj privredi. Želimo u EU zbog pristupa finansijskim fondovim, zbog izgradnje infrastrukture i zašite životne sredine”, dodala je Brnabić.

Ocijenila je da su zemlje regiona u različitim fazama pristupanja EU, a da su Crna Gora i Srbija “u prvim redovima”. Sve zemlje regiona, navela je, žele da uđu u EU i jedina je razlika što neke žele da budu članice NATO, a neke ne.

“Srbija ne želi članstvo u NATO, iako ima visok nivo saradnje sa tim savezom kroz Partnerstvo za mir”, rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je na pitanje da li bi razmjena granica Srbije i Kosova bila “otvaranje Pandorine kutije”, kako tvrde neki evropski zvaničnici, odgovorila da je takav stav čudi.

“Pandorina kutija je otvorena prije deset godina kada je nekoliko ljudi proglasilo nezavisnost Kosova bez ijednog demokratskog principa i referenduma, a Vlada Srbije želi da je sada zatvori”, poručila je.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor