Blinken: Rusija pred izborom – pregovori ili konflikt

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da se Rusija nalazi pred izborom – pregovori ili konflikt. Kako je istakao posle sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, Amerika je spremna za obje varijante.
„Ako želi da uvjeri svijet da nema agresivne planove Rusija treba da počne sa povlačenjem jedinica od ukrajinske granice“, rekao je Blinken.
Možete da izaberete put diplomatije, koji vodi ka miru i bezbjednosti, ili put koji će dovesti do konflikta, ozbiljnih posledica i međunarodne osude. SAD i naši partneri u Evropi smo spremni za svaku varijantu, rekao je američki diplomata.
Dodao je i da je američki predsjednik Džozef Bajden apsolutno spreman za susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ako će to doprineti razrješenju krize.
On je obećao ruskom ministru da će sledeće nedelje biti dostavljeni detaljni predlozi o bezbjednosti i to u pisanoj formi.
Dodao je da je po pitanju bezbjednosti iznio Lavrovu niz ideja i da Amerika insistira na principu uzajamnosti.
„Očekujemo da možemo da podijelimo sa Rusjom ono što nas brine i naše ideje, uz dosta detalja i u pisanoj formi sledeće nedelje. Dogovorili smo se da nastavimo dalje razmatranje“, rekao je američki zvaničnik.
Blinken je rekao i da Amerika neće odstupiti pred Rusijom od fundamentalnih principa, kao što je politika otvorenih vrata NATO-a.
Državni sekretar je ocijenio da su dvije strane na putu boljeg razumevanja pozicija posle današnjih razgovora.
izvor.sputnik.rs
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor