BIVŠI RADNICI TRAŽE DA SE NA ODGOVORNOST POZOVU SVI KOJI SU KUMOVALI NEUSPJELOJ PRIVATIZACIJI BERANSKE CIGLANE

BERANE – Bivši radnici beranske Ciglane zatražili su juče da se na odgovornost pozovu svi koji su u minulom periodu, kroz različite zloupotrebe i nepoštovanje kupoprodajnog ugovora, doprinijeli obustavi proizvodnje i rušenju njihove fabrike. Kazali su da je krajnje vrijeme da neko odgovara za sve neuspjele privatizacije u Beranama.

Tokom poslednjih godina obraćali smo se tužilaštvu u nadi da će se utvrditi odgovornost pojednaca za uništavanje Ciglane. Policija je saslušavala neka lica i tu se, koliko znamo, stvar završila. U saznanju smo da niko nije odgovarao za rušenje fabrike, iako se pouzdano zna da je bivši vlasnik cijelo vrijeme pribjegavao nezakonitim radnjama. Sada kada se neke stvari mijenjaju u državi pozivamo nadležne organe da konačno sagledaju sva dešavanja u Cuglani poslije kojih je fabrika sravnjena sa zemljom, a mi radnici upućeni na biro rada – ističe nekadašnji predsjednik radničkog sindikata Vesko Radičević.

Bivši radnici tvrde da je pomenuta fabrika smetala uvozničkom lobiju, jer je sa svojim proizvodima, kako kažu, pokrivala značajan dio tržišta u Crnoj Gori.

Opravdano sumnjamo da su moćnici iz krugova bliskih vlasti kumovali likvidaciji fabrike. Ubijeđeni sam da je naša fabrika smetala nekome od crnogorskih tajkuna koji se bave uvozom građevinskog materijala. To je glavni uzročnik što je bivši vlasnik u potpunosti „pogazio” odredbe iz kupoprodajnog ugovora kojeg je potpisao prilikom privatizacije preduzeća – ističu bivši radnici.

Oni su apelovali da se nova Vlada iskreno založi kako bi se u Beranama ponovo pokrenula proizvodnja opekarskih proizvoda.

-Predstavnike Vlade pozivamo da preduzmu odgovarajuće mjere, kako bi se pronašao odgovarajući investitor spreman da podigne novu ciglanu u Beranama. To je od opšteg interesa. Rentabilnost je sigurno zagarantovana, uz odgovarajuću državnu podršku, jer Crna Gora u toku jedne godine uveze opekarskih proizvoda u vrijednosti od oko 20 miliona eura- saopštavaju bivši radnici beranske fabrike opeka.

Ciglanu, najstariji privredni kolektiv u gradu na Limu 2005. godine privatizovalo je preduzeće Katel iz Podgorice, čiji je vlasnik Petar Đurišić. Vlasnik je marta 2008. godine odlučio da prekine proizvodnju i hale poruši do temelja, pod izgovorom da će na istom mjestu napraviti modernu fabriku i da će kroz ulaganje određenih sredstava, osavremeniti proizvodnju, obezbijediti rentabilnost poslovanja i zaposliti dodatnu radnu snagu. No, sva njegova obećanja ostala su samo mrtvo slovo na papiru, jer i pored posredovanja predstavnika Vlade Crne Gore i Opštine Berane cijela priča se, poslije brojnih protesta i sastanaka, završila uvođenjem stečaja, kada su radnici upućeni na biro rada. U međuvremenu fabrička imovina se sedamnaest puta našla na prodaji, da bi na poslednjoj licitaciji bila nuđena za jedanaest puta manju cijenu od one koja je utvrđena prilikom prvog nadmetanja. Poslije svega Ciglanu je, prije pet godine, za 145.000 eura, kupio Beranac Nikola Obradović.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor