Search
Close this search box.

Bijelom Polju vodovodna mreža stara oko 55 godina

U Opštini Bijelo Polje održan je sastanak i dogovorena aktivnost u vezi sa pripremom dva kapitalna projekta za opštinu. Radi se o projektima sekundarne kanalizacione mreže i projektu cjevovoda Fi-500, sa pratećim objektima, koji treba da ide od izvorišta vrela Bistrice do hlorne stanice Pobrnjica.

   Foto:Milovan Novović

Sastanku su prisustvovali predstavnici Opštine, Javnog preduzeća Vodovod “Bistrica”, predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, PROKON-a i međunarodni konsultant PPF.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti za pripremu projektne dokumentacije za ova dva projekta, kao i pripremu tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova i nadzora nad izgradnjom – kazao je Fahrudin Begović, glavni opštinski menadžer.

Tehnički direktor Javnog preduzeća Vodovod “Bistrica” Marko Bulatović istakao je da je vodovodna i kanalizaciona mreža u Bijelom Polju stara oko 55 godina.

Ona datira još od 1959–1961. godine i prosječna starost je oko 55 godina, jer se veoma malo sredstava izdvaja iz budžeta Crne Gore za rekonstrukciju postojećih cjevovoda. I pored toga Vodovod “Bistrica” sa svim svojim kapacitetima održava uredno, kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje grada i prigradskih naselja. Jedan dio mreže relativno je rekonstruisan – naveo je Bulatović i dodao da je obustava vodosnabdijevanja skoro zanemarljiva, a kvalitet vode odličan.

Bulatović je kazao i da je dužina kanalizacione mreže kojom upravlja DOO Vodovod “Bistrica” oko 54 kilometra.

Materijali cijevi od kojih je izgrađena kanalizaciona mreža su raznovrsni. Radi se o betonskim, čeličnim, azbestno-cementnim, keramičkim, PVC i korugovanim cijevima. U urbanom dijelu, kanalizaciona mreža je pretežno kombinovanog tipa, što zbog izgradnje PPOV-a zahtijeva razdvajanje fekalne kanalizacije od atmosferske, odnosno separatnog sistema odvođenja otpadnih voda. Ruralno područje opštine veoma je slabo pokriveno kanalizacionim sistemom odvođenja otpadnih voda. Kada izrazimo u procentualnom odnosu broj stanovništva koje koristi kanalizacioni sistem sakupljanja i odvođenja otpadnih voda fekalnog porijekla, to iznosi oko 35 odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika, dok je za usluge vodosnabdijevanja taj procenat značajniji i iznosi blizu 75 odsto – istakao je Bulatović.

On ocjenjuje da je promjena vodovodnog sistema nužna, ali da je to skupa investicija koju ne mogu preduzeće i Opština finansijski da isprate, te da su za to potrebna sredstva države ili Evropske unije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor